У посети Суботици: повратак страних туриста и прoдужетак боравка туриста у овом граду

Данас се у Зеленој сали Градске куће Града Суботица, покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненaд Иванишевић, састао са градоначелником Суботице Стеваном Бакићем, и са директорком Туристичке организације Србије, Маријом Лабовић, а у присуству блиских сарадника из градске управе и Туристичке организације Суботице.

Састанку су присуствовали члан већа за спорт, Наташа Алексић, члан већа за област привреде, Срђан Самарџић, и директор Туристичке организације Града Суботица, Александар Медаковић.

Учесници сусрета су разговарали о актуелностима у погледу туризма, о предстојећим пројектима, те о питању смештајних капацитета и пораста броја страних туриста у овај град, након паузе услед пандемије.

Директорица ТОС-а, Марија Лабовић је рекла да је главни циљ данашње посете и састанка припрема за нову туристичку сезону и постизање још бољих циљева и резултата.

,,Суботица се из године у годину све више пење на лестивици успеха као туристичка дестинација у Србији. Важно је што је прошле године, када је укупан промет од туризма био око 30 одсто мањи у односу на рекордну 2019. годину, Суботица успела да забележи већи промет и постигне свој рекорд, што показује колико је интересантна, примамљива и квалитетна туристичка дестинација, како за домаће, тако и за стране туристе”, рекла је Лабовић.

Поред тога, Туристичка организација Града Суботица активно промовише од 2010. године, када је и основана од стране Града, туристичку понуду локалитета и успоставља имиџ Града и језера Палић као атрактивне Туристичке дестинације. Ова организација је веома активна, те су се Иванишевић и Лабовићева упознали са начином информисања и пропагирањем туризма у Граду, фокусирајући се на туризам као на једну од водећих привредних грана, а у складу са стратегијом развоја Града, развијајући туристичку свест свих релевантних чинилаца туристичке привреде путем бројних консултантских секција, инфо-пултова и друго.

Из ТОГС истичу да је неопходно и стога и у плану да се изради стратегија развоја туризма Суботице и Палића, а с обзиром да Палић већ има мастер план, као један од стратешких докумената.

Градоначелник Суботице, Стеван Бакић, истакао је да је данашњи састанак уприличен због важности туризма за Суботицу, јер постоје озбиљни пројекти, очекивања, а постоји и потреба да се Град припреми за предстојећу туристичку сезону.

,,Имамо разлога за оптимизам, јер је 2021. година уз услове пандемијске кризе била рекордна за туристички промет на територији Суботице, по многим параметрима, попут рекордне 72.000 посета и око 180.000 ноћења. Презадовољни смо пажњом коју сва три нивоа власти поклањају туристичкој области Суботица и Палић. Палић је с правом у центру пажње с обзиром да је у првој категорији као туристичка дестинација у Србији”, рекао је Бакић.

Покрајински секретар др Иванишевић се надовезао, рекавши да је Суботица са Палићем надалеко позната по својој изврсности.

,,Град Суботица бележи, на свим пољима, изразит напредак. У претходној години, Покрајински секретаријат је уложио у Суботицу преко 50 милиона, који су усмерени ка онима који се баве привредом и туризмом, те да ће се то и наставити и у 2022. години. Сваки динар уложен у било који капацитет, пре свега, запошљава људе, а друго подиже број ноћења и квалитет којим се Суботица дичи”, рекао је Иванишевић, додавши да податак којим се посебно поноси јесте да је Покрајински секретаријат својим средствима сачувао преко 4.000 радних места, а да је отворено преко 500 нових радних места на територији АП Војводине.

Иванишевић је најавио да ће Секретаријат у току године финансијски подржати туристичке организације како би израдиле планску документацију, као и заједничко учешће Града Суботице и других локланих самоуправа на манифестацији ,,Дани Војводине”, најавивши предстојеће одржавање ове манифестације у Требињу и Љубљани, како би се заједнички представили сви локални туристички потенцијали Војводине.