У Едукативном центру представљен модел обуке за монтере соларних фотонапонских система: у корак с временом и захтевима тржишта рада

У Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду, данас је одржана конференција за медије и састанак поводом представљања модела обуке за монтере соларних панела, који уз Центар подржава и Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, в.д. директора Едукативног центра Нови Сад Александар Ашоња и Денијел Берг, шеф пројекта USAID Better Energy, односно ,,Боља енергија”, који подразумева зелену економију, обновљиве изворе енергије и специфична занимања на тржишту рада, са најближим сарадницима, разговарали су и о предстојећој сарадњи и разматрали моделе подршке на реализацији ових обука, као и у оквиру пројекта.

Када говоримо о прилагођавању потребама тржишта рада, Едукативни центар је веома значајно место и пример заједничког рада релевантних институција, речи су покрајинског секретара за привреду и туризам, др Иванишевића, који је истакао да Секретаријат жели да одговори потребама тржишта рада.

,,Јасно је данас, по свим показатељима да тржишту рада недостају висококвалификована лица из области ИТ-ја, али и из области услуга. Данас утврђујемо заједничке правце активности, јер хоћемо да у току следеће буџетске године већину средстава из области запошљавања усмеримо на преквалификацију и доквалификацију лица из поменутих области. Са циљем очувања животне и повећањаудела обновљивих извора енергије као што је сунце, повећамо тако што ћемо инсталирати што већи број панела на територији АП Војводине, за шта су нам потребни људи који нам недостају“, рекао је Иванишевић, додавши да ће Секретретаријат, чији је ресор и запошљавање, средства намењенити и за обуке људи чија су занимања неопходна на тржишту рада Републике Србије.

Циљ обуке за монтера соларних фотонапонских система у Едукативном центру Нови Сад јесте упознавање полазника са опремом и њихово оспособљавање за самостално обављање радних операција за монтирање соларних фотонапонских система, а у оквиру укупно четрдесет часова. Према речима в.д. директора Ашоње, сам програм обуке би требало да се реализује до краја текуће године, те да је заинтересованост за овај течај велика.

,,Чињеница је да је трећа светска енергетска криза у току, а Влада републике Србије је донела план мера како да се штеди топлотна електрична енергија, на јавној расвети, стинмулишу се домаћинства да штеде електричну енергију, тако да Едукативни центар иде у корак са тим мерама. У оквиру обуке за монтера соларних фотонапонских система планирали смо два модула, први у виду доквалификације за лица електротехничке струке, док би други модул је преквалификација лица“, рекао је Ашоња, рекавши да у погледу стручних лица која спроводе обуку, Едукативни центар сарађује са образовним установама са територије Војводине, као и са предузећима која имају адекватне учионице са соларним фотонапонским системима.

Ово је један од укупно 60 програма обука које спроводи Едукативни центар Нови Сад, са циљем превенције дугорочне незапослености, као и пружања помоћи у стицању нових знања и вештина ради лакшег запошљавања и подршка развоју предузетништва, кроз квалитетно образовање и практично оријентисане обуке прилагођене актуелним потребама у привреди.

Данашњи сусрет је, поред представљања актуелног модела веома тражене обуке, фокусиран и на сарадњу на успостављању одрживог механизма финансирања енергетске ефикасности у зградама заједничког становања, док се дискутовало и о пилот пројектима USAID Better Energy који би укључивали приватни сектору у делатностима одржавања зграда.

Шеф петогодишњег пројекта USAID Better Energy, односно ,,Боља енергија“, Денијел Берг, истакао је да је реализација самог пројекта у Србији подршка ка успостављању система енергетске ефикасности, посебно пружањем подршке топланама, зградама заједничког становања, како би се изнашли модели сарадње. Програмима обуке, изградњом капацитета, те разним капмањама намењеним грађанима о могућностима које пружају обновљиви извори енергије, те изналажењем одрживих механизама финансирања програма енергетске ефикасности, USAID Better Energy настоји да буде стратешки партнер у решавању важних питања у вези са поменутим областима.