Тематска конференција о туристичким и привредним потенцијалима Подграђа Петроварадинске тврђаве у оквиру Фестивала уличних свирача

Нови Сад, 2. септембар 2017. – Тематска конференција о туристичким и привредним потенцијалима Подграђа Петроварадинске тврђаве под називом ,,Саобраћај у Подграђу Петроварадинске тврђаве – Од локалног ка регионалном“, одржана је данас у оквиру Фестивала уличних свирача Градић фест, у организацији Удружења грађана ,,Субурбиум“.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, учествовао је на конференцији и том приликом говорио о Подграђу као значајном туристичком ресусрсу.

Потпредседник Ђоковић је истакао да је сам Фестивал уличних свирача један од најзначајнихих у нашој земљи и веома важан за Град Нови Сад, дајући нови квалитет и садржај самом Подграђу.
,,Данашња конференција се логички надовезује на Фестивал уличних свирача, посебно што кроз стручну дискусију можемо да дођемо до закључка да, када се стекну административни и технички услови, може доћи до затварања саобраћаја у Подграђу, што може дати нови замах, не само у домену туризма, већ културе, као и квалитету живљења грађана Новог Сада“, рекао је овом приликом Ђоковић, изразивши наду да ће организатори и учесници након конференције упутити идеју, односно скраћену декларацију, ка покрајини и граду, са посебним акцентом на обликовање Подграђа у својеврстан туристички простор.

Подграђе или Градић, одредиште познато као стари део Петроварадина, представља амбијенталну целину која се хармонично наставља на Петроварадинску тврђаву, чинећи јединстену панорамску целину на десној обали Дунава. Најзначајније туристичке атракције Подграђа у заједничком контексту уобличавају раритетну просторну целину овог поднебља на територији Србије, односно изузетан културни и туристички ресурс, са историјским значајем.

Саобраћај као тема се у контексту Подграђа на данашњој конференцији обрађивао сходно чињеници да Горњи и Доњи град Петроварадинске тврђаве представљају јединствену градитељску целину, кроз коју су пролазили европски и национално значајни путни, железнички и водени коридори и трасе бициклистичких и пешачких стаза. Ипак, тренутно стање говори да интензивни транзитни друмски саобраћај статички, функционално и еколошки угрожава историјске објекте, живот његових становника, умањује амбијенталну вредност ове значајне просторне целине и њено претварање у „позорницу на отвореном“.

,,Први корак је предузет, извојена су републичка средства за ревитализацију фасада у Подграђу. Покрајинска влада и Секретаријат за привреду и туризам су препознали значај Подграђа, Тврђаве и изградње туристичке целине која би требало да донесе нови финансијски квалитет, али и културни и туристички. То је нужност, јер Нови Сад, као европска престоница културе,  би требало да буде утемељен управо на овом локалитету и културном миљеу које ствара ово окружење и људи који га чине“, додао је потпредседник Ђоковић, додавши да поред очувања културног наслеђа и његово адекватно представљање домаћој и страној јавности, потребно је увести садржаје који Подграђе неће инфраструктурно и репутационо угрозити, а опет донети приходе привреди, граду, Покрајини и Републици.

Учесници конференције били су представници Градске управе за саобраћај и путеве, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Гарнизона Нови Сад, Универзитета у Новом Саду, историчари уметности, и други.