„Таштина малих разлика“ Грејсона Перија у Музеју савремене уметности Војводине: Нови Сад полазна тачка на Балканској турнеји


Нови Сад, 7. април 2017. – Музеј савремене уметности Војводине и ове године је домаћин изложбе од међународног значаја, тачније поставке стваралачког опуса једног од највећих британских и светских уметника Грејсона Перија.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, Њ. Е. амбасадор Велике Британије у Републици Србији Денис Киф (Denis Keefe), директорка Британског савета за Западни Балкан Клер Сирс (Claire Sears), као и в.д. Музеја Радован Јокић, били су учесници свечаног отварања изложбе.

„Таштина малих разлика“ Грејсона Перија у Музеју савремене уметности Војводине биће доступна за јавност од 7. априла до 20. маја 2017. године, а Нови Сад, као Европска престоница културе 2021, први је од пет градова Западног Балкана у коме ће Британски савет представити изложбу у текућој години у оквиру своје ,,Бакланске турнеје“. На овај начин, Британски савет настоји да настави сарадњу са музејима у региону, како би представио најбоље од британске савремене уметности, унапредио музејске праксе, учврстио сарадњу и поспешио размену искустава еминентних стручњака из Велике Британије и Републике Србије у домену културе и уметности.

Потпредседник Иван Ђоковић је Музеј савремене уметности Војводине назвао ,,националним“, превасходно из разлога што је управо Музеј савремене уметности у Београду већ годинама затворен услед радова. ,,Тренутно смо у ситуацији да је наша институција савремене уметности у Новом Саду. Управо овде егзистира свет који може да апсорбује и перципира овакву врсту уметности, због свог мултинационалног, мултиетничног и мултиконфесионалног карактера услед чега АП Војводина има специфичну културу која се може окарактерисати као ,,мала Европа“. Сасвим заслужено је Нови Сад понео титулу Европске престонице културе за 2021. годину, те је на свима који конзумирају културу, али и емитују и спајају је, да то изнесу на адекватан начин ка светском аудиторијуму“, истакао је Ђоковић, додавши да је Грејон Пери представио и нашу стварност, не само стварност у Великој Британији, у којој је настајао капитализам и етичке вредности, јер смо и сами кроз нови модел друштва и привреде апсорбовали све те вредности. Сам начин представке на таписеријама јесте израз да је у току револуција, еманципација малог човека од капитала.

Њ.Е. амбасадор Велике британије у Републици Србији Денис Киф обратио се присутнима речима да се Грејсон Пери својим уметничким опусом позабавио разликама међу друштвеним  односима, али и између технике и идеје, прошлости и садашњости, лепотице и звери. За њега, као амбасадора, ова изложба јесте много више од изложбе, она је доказ да је сарадња двеју земаља у области културе све интензивнија. Ова чињеница је посебно важна у години када се обележава 180 година од успостављања дипломатских односа између Велике Британије и Републике Србије.

Уметничка поставка овог чувеног уметника састоји се од шест импозантних таписерија које истражују британску фасцинацију стилом и класним разликама. Инспирисане циклусом слика „Живот развратника“ Вилијама Хогарта, енглеског сликара из 18. века, таписерије су посвећене животу измишљеног лика Тима Рејквела, почев од његовог детињства, преко адолесценције, све до његове изненадне смрти. Богатство садржине, детаља и боја, на најекспресивнији начин осликавају ексцентричности и јединствености живота у Великој Британији, дизајн, ентеријер, британску гастрономију, политичке околности и друго, што утиче да таписерије подсећају на дела из периода ране ренесансе, са примесама демографског и социолошког истраживања.

В.д. директор Музеја Радован Јокић, навео је да је аутор изложбе представио и сопствено одрастање међу типичним дечацима Есекса, али и девојчицу Клер, инспирацију његовог детињства. ,,Пред нама је велика уметничка фигура, јасних, као жилет бритких призора, али и много недоумица и тајни које се ни за читаво трајање изложбе неће моћи разрешити. Реч је о једном од најкомпликованијих савремених уметника чија дела чине скуп кодираних загонетки и слагалица, филигранских фрагмената социјалних и емоционалних токова материјализованих у слици, керамици високог сјаја, или, пак, кроз призоре чудесне мат површине конца који дише милионима пора таписерије без одраза“, рекао је Јокић, надахнут јединственим уметничким изразом Грејсона Перија.  

Клер Сирс је истакла да изложба позива на дискусију о многим питањима – о укусима, сталежу, роду, идентитету, о ономе шта купујемо, једемо и облачимо, те шта све то говори о нама самима. Она је додала да је Грејосон Пери овогодишња ,,врућа вест“, делом што је најављена и велика изложба у Лондону, а делом што она говори о људским бићима, те њиховој фасцинираности туђим животима, причама и понашањем.

Грејсон Пери је рођен 1960. године у Челмсфорду у области Есекс, а данас живи и ради у Лондону. Један је од најпознатијих британских савремених уметника, са дугогодишњим искуством у погледу самосталних изложби у највећим светским музејима и галеријама.

Изложба је у заједничком власништву колекције Британског савета и колекције ,,Arts Council”-а којом управља лондонски ,,Southbank“ центар.