Сусрет потпредседника Покрајинске владе Ивана Ђоковића и министра пољопривреде, шумарства и прехране Словеније Дејана Жидана

У оквиру радне посете Словенији, на 54. Међународном пољопривредно – прехрамбеном сајму у Горњој Радгони, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се са министром пољопривреде, шумарства и прехране при Влади Републике Словеније, Дејаном Жиданом. Ђоковић и Жидан су разматрали могућности продубљивања сарадње, размене искустава, као и о новим концепцијским решењима за унапређење појединих области.

,,Спољно-трговинска размена између Словеније и АП Војводине је у суфициту, док 30 словеначких компанија инвестирало управо на територији Војводине у износу од око 500 милиона евра, при чему запошљавају приближно 7.000 људи. То је веома значајна чињеница. Највећи извозни потенцијал Војводине је пољопривреда, што отвара простор за унапређење сарадње у погледу примарних пољопривредних производа и агроиндустрије“, рекао је потпредседник Ђоковић, напоменувши да је размена искустава и праћење привредних токова и трендова од стратешког значаја за унапређење пољопривреде и туризма као привредне гране која у АП Војводини и Србији бележи раст.

У оквиру сопствених надлежности, Ђоковић истиче важност улагања у ревитализацију бања и бањског туризма, наводећи да је потребно искористити термалне воде којима Покрајина располаже, по узору на Словенију, јер у Војводини постоје геотермални извори који су недовољно искоришћени, а свега је пет бања, односно лечилишта.

,,Покрајински секретаријат за привреду и туризам настоји концепцијски да промени приступ унапређењу и промоцији туризма у АП Војводини, пре свега у виду активног одмора и бициклизма, с обзиром да кроз њену територији пролази међународна рута Еуровело 6, а њом и 20.000 бициклиста на годишњем нивоу. Желимо да отворимо и потенцијале Дунава, што представља један од стратешких корака. Тржиште Словеније је препознато као циљно тржиште у оквиру ове сфере. У наредном периоду промовисаћемо туристичке брендове Војводине, на начин који нас осликава као добре домаћине који оснажују културолошку сарадњу и негују пријатељске односе“, додао је Ђоковић.