Спој науке и туризма на првом Светском финалу CanSat/ракетног шампионата на Ченеју од 25. до 27. септембра

Данашња прес конференција у Привредној комори Војводине заједничка је активност Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Комитета за развој свемирског програма из Новог Сада, а поводом предстојећег Светског финала CanSat/ракетног шампионата који ће бити одржан у Војводини, тачније на Ченеју, од 25. до 27. септембра 2022. године.

Секретаријат је подржао ову манифестацију, након конструктивног састанка са председником Управног одбора Комитета за развој свемирског програма (Committee for Space Programme Development – CSPD), Душаном Радосављевићем, када је дефинисана сарадња са циљем даљег развоја свемирског програма у Србији, и посебним освртом на туристички аспект и привредне потенцијале.

Први корак у низу у оквиру новоуспостављене сарадње је свакако организовање догађаја од историјског и глобалног значаја – првог финала Светског CanSat/ракетног шампионата, који води Конзорцијум на челу са Индијом и Србијом као иницијаторима његовог оснивања. Шаммпионат обухвата 62 земље, док ће петнаест земаља које су успеле да прођу веома захтеван квалификациони процес учествовати у финалу Шампионата.

Према речима организатора, Индију ће представљати четири тима на челу са др Канапати Гопалакришном, директором пројекта 75 сателита и једним од оснивача Светског шампионата, а Индија ће наредне године лансирати управо 75 сателита како би симболично обележила седамдесетпетогодишњицу независности.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, истакао је значај самог догађаја за АП Војводину, нашу земљу и читав регион.

,,Оно што је нас определило да подржимо ову манифестацију јесте управо то што Војводина данас, као најразвијенија регија Републике Србије, предњачи у ИТ сектору и дигиталној пољопривреди и ово јесте још један искорак који хоћемо да понудимо свим заинтересованим странама, пре свега, грађанима Србије. На Светском финалу можемо да покажемо да смо у могућности да га организујемо, а потом и да знамо да имамо нешто што нема нико у региону, те да ће то постати традиционално код нас. Хоћемо да овај догађај постане аутентичан туристички производ и да људи планирају своје одморе и према овим активностима. С обзиром да су један од ресора Секретаријата и електронске комуникације, а и у сарадњи са факултетима, упутићемо што већи број студената у ове активности, како би што већи број људи прошао и кроз јединствену понуду кампова ове организације“, рекао је секретар Иванишевић, додавши да ће управо сегмент свемирског инжењеринга обогатити већ формирану и препознату понуду Војводине као регије са веома развијеном ИТ индустријом.

Организација Комитет за развој свемирског програма је основана пре деценију у Новом Саду са циљем развоја националног свемирског програма, односно развоја капацитета и људских ресурса у области свемирског инжењеринга. Уз образовне, развојне и апликативне пројекте и програме, ова организација сарађује са већим свемирским агенцијама и институцијама у свету са посебним акцентом на сарадњу са Индијом са којом је у стратешком партнерству од 2019. године, док су у нашој земљи остварили изузетну сарадњу са бројним основним и средњим школама, а предстоји сарадња и са универитетима. Њихови ученици израђују мале сателите, тзв. CanSat и ракете, суделујући на домаћем и међународном такмичењу у оквиру овог Шампионата.

Дирекатор Светског финала, Душан Радосављевић је овом приликом представио сам програм и Шампионат, рекавши да је то међународно такмичење отворено за елитне такмичаре из целог света, који представљају своје дрзаве, као студентски тимови или као независни студентски тимови, те да се победа на овом такмичењу сматра највишим достигнуцћем у области свемирског инжењеринга.

,,Након одржавања Међународног такмичења у Србији у октобру 2019. године, као пилот пројекта, Србија и Индија су се договориле да покрену иницијативу за оснивање CanSat/ракетног шампионата на глобалном нивоу, ради подизања овог програма на виши ниво, укључивања већег броја земаља и студената, на првом месту због образовања, а онда и због промовисања свемирског инжењеринга. Конзорцијум Светског шампионата чине установе из Индије, Србије, Италије, Туниса, Перуа И Португалије. Такмичење ће од наредне године бити проширено и на основне и средње школе, а сам процес је у току“, истакао је Радосављевић.

Поред тога, Радосављевић је истакао да је Комитет са Асоцијацијом индијског технолошког конгреса и три високошколске установе, прошле годинегодине лансирао три ,,UNITY” сателита, те да ће ове године бити лансиран и четврти.

Шампионат је конципиран у оквиру три фазе такмичења – национално, континентално такмичење и светско финале.

Путем видео линка су се у укључили си еминентни професори и научници из Индије који су део дугогодишње сарадње у свемирском програму Индо – Србија, као и учесници овог програма и Свемирска асоцијација југоисточне Европе – СЕСА.