Секретар Иванишевић у посети новој управи Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад: Заједничко реализовање активности у наредном периоду

Нови Сад, 6. април 2021. – Јединствен центар у региону под називом Едукативни центар за обуке у професионалним и радним вештинама налази се у Новом Саду, у Индустријској зони 3, основан је од стране Покрајинске владе са циљем превенције дугорочне незапослености, пружања помоћи у стицању нових знања и вештина ради лакшег запошљавања и пружања подршке развоју предузетништва. Центар самим тим ствара претпоставку за отпочињање пословања и квалитетно улагање у обучавање и образовање заинтересованих лица.

Повод за посету покрајинског секретара за привреду и туризам, др Ненада Иванишевића овом Центру јесте именовање нове управе, тачније проф. др Александра Н. Ашоње на место новог директора.

Сусрету су присуствовали помоћник покрајинског секретара за област туризма, Милан Јарић, директор Туристичке организације Војводине, др Наташа Павловић, као и сарадници из Едукативног центра.

Први сусрет су обележили разговори о оствареним резултатима, актуелној ситуацији у привреди и на тржишту рада, о планираним активностима Центра у наредном периоду, као и о капацитетима, кадровима Центра, те о инфрастуктури којом располаже.

,,Кључна реч данашњег сусрета јесте – заједно. У будуће ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам, Туристичка организација Војводине, Гаранцијски фонд Фонд за развој и све остале институције радити заједно. Планирамо велики пројекат са ТОВ-ом, а то је да објединимо туристичку понуду производа из туристичких места, са предузетницима уз отварање могућности интернет маркетинга. Управо ће едукација тих лица, на том пољу, бити у Едукативном центру, јер ово јесте институција на коју сви треба да будемо поносни и јединствена је по свом концепту на територији Републике Србије“, рекао је др Иванишевић.

Секретар је упутио позив Едукативном центру да узме учешће и на дигиталном Сајму предузетништва овог месеца, као и у оквиру туристичких сусрета који се планирају широм Војводине, јер је циљ да се промовишу капацитети и значај Центра, као и да се он децентрализује отварањем канцеларија широм Војводине.

Директор Ашоња је истакао да је основни задатак Едукативног центра да у што ефикаснијој мери смањи негативне последице спорих промена образовног система и омогући школовање одређених образовних профила тражених од послодаваца. Он је подсетио да је Центар почео са радом 2012. године, те да је од тада обучено 15.966 лица.

,,Едукативни центар се бави неформалним образовањем одраслих лица. Циљ обука јесу доквалификације и преквалификације лица која се налазе у евиденцији Националне службе за запошљавање, као и других лица која су у радном односу. План у 2021. години јесте обука нових 2.000 лица, што је просек обучених лица на годишњем нивоу“, рекао је проф. др Ашоња, додавши да у укупном фонду Центар располаже са преко шездесет обука.

Циљне групе којима су намењене обуке у Едукативном центру су незапослена лица, запослени који похађају обуке ради преквалификације и доквалификације, особе са инвалидитетом и угрожене и рањиве категорије становништва.

Курсеви Центра су акредитовани, а спроводе се из области вођења пословних књига, веб програмирање и дизајн – основни и напредни ниво, енглески, немачки и мађарски језик, основна информатичка обука, за фризере, педикир и маникир.

Едукативни центар остварује дугогодишњу успешну сарадњу, поред Покрајинске владе и ресорног Секретаријата, и са Градском управом Града Новог Сада – Градском управом за привреду која финансира обуке за личног пратиоца детета, руковаоце грађевинским машинама, завариваче, као и обуку за вођење пословних књига, потом са Националном службом за запошљавање, као и са Немачком организацијом за међународну сарадњу – ГИЗ која је започела 2018. године кроз пројекте ,,Подстицање запошљавања младих” и ,,Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” у оквиру којих је обучено  око 200 лица. Напослетку, Информатика АД је у информатичким учионицама Едукативног центра спроводила низ обука за програмирање у сарадњи са Националном службом за запошљавање.