Секретар Иванишевић учесник отварања 15. Међународног сајма етно хране и пића на Београдском сајму: Регионална смотра прехрамбених производа припремљених на традиционални начин

У Хали три Београдског сајма у делу под називом ,,Етно двориште“ данас је уприличено свечано отварање тродневног петнаестог по реду Међународног сајма етно хране и пића на Београдском сајму. Као и претходних година, фокус је на националним специјалитетима, те производима карактеристичним за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина.

На овогодишњем Сајму, представиће се више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа, традиционалних и уметничких рукотворина и занатских производа, као и хране и пића прављених по традиционалној рецептури најчешће од органски гајених сировина. Мото манифестације је свакако неговање традиције, културе, мултиетничности и мултикултуралности нашег поднебља, а велику пажњу посетилаца ће привући и разноврсна паковања и амбалаже за паковање традиционалних производа.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, учествовао је на свечаном отварању ове сајамске манифестације међународног карактера, коју организује Београдски сајам, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Града Београда, као и Привредне коморе Србије и јединица локалне самоуправе.

Иванишевић је истакао да је кључна порука данашњег сајма заједништво, доносиоци одлука, излагачи и посетиоци из свих крајева наше земље, додавши да ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам настојати да у наредној години представи сопствени павиљон на овом веома значајном Сајму, где ће Војводина представити своју понуду не само Граду Београду, већ и осталим деловима Србије.

,,Чињеница је да је Војвођанско туристичко тржиште окренуто ка Београду и спремни смо да покажемо сву разноликост, раскош и лепоту АП Војводине. Кроз конкурсе Покрајинске владе и Секретаријата је уложено преко 500 милиона динара као помоћ привреди и туризму у години која је за нама. Драго ми је да можемо да говоримо о већим буџетима, што показује да је Србија на правом путу, да је економија здрава, те да можемо да улажемо више новца, помогнемо људима, а свакако хоћемо да на свакој манифестацији и предстојећем сајму туризма у Београду који је пред нама, заједно представимо наше потенцијале“, рекао је Иванишевић.

Сајам је намењен дистрибутерима, добављачима хотела, хотелских и трговинских ланаца, ресторанима, трговинским радњама, професионалним гастрономима, куварима, енолозима, сомелијеима, као и иностраним купцима и заступницима страних трговинских и угоститељских ланаца.

Мали произвођачи наступају на збирним штандовима у организацији Привредне коморе Србије и њених регионалних огранака, Задружног савеза Србије и Војводине, градских управа и удружења. Представници АП Војводине на сајму су произвођачи из Зрењанина, Руме, Панчева, Опова и других, у организацији Привредне коморе Србије, док Задружни савези Србије, Војводине и Београда, као и Земљорадничка задруга „Сврљижанка“ и Земљорадничка задруга из Рибашевине представљају своје чланове.

На овај начин, у континуитету који траје деценију и по, Сајам етно хране и пића афирмише традиционалне производе као прворазредне тржишне и извозне артикле, који свакако већ чине неизоставни део туристичке понуде одређеног микролокалитета, који често имају сертификат о географском пореклу, као и они који су у поступку добијања сертификата, а са циљем брендирања традиционалних производа.

На Сајму се први пут представља и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са групом произвођача. Такође, Удружење „Каритас“ представиља својих тридесет произвођача традиционалних производа из централне Србије у оквиру сопственог програма подршке произвођачима традиционалних производа.

Поред домаћих учесника из читаве Републике Србије, наступају и учесници из Републике Српске и Румуније.

Посебан сегмент Сајма етно хране и пића представља изложба рукотворина коју ове и године организује удружење „Друштво српских домаћина“.