Секретар Иванишевић са члановима Покрета горана Војводине у Еколошком центру Радуловачки о еко туризму и учешћу у програму ,,За чистије и зеленије школе Војводине“

У просторијама Еко центра Радуловачки Покрета горана Војводине у Сремским Карловцима, покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, састао се са председником Удружења грађана Покрет горана Војводине, Алексом Јефтићем, и сарадницима, при чему су разговарали о реализацији програма ,,За чистије и зеленије школе у Војводини“, о улози и учешћу Покрајинског секретаријата у самој имплементацији овог веома значајног и опсежног програма на територији АП Војводине.

Значајан акценат је стављен и на одрживи еко туризам, који сада представља важан аспект рада и активитета Удружења, а који, поред екскурзија и излета у природи подразумева и вожњу катамараном, кануима и бициклизам кроз Сремске Карловце, уз могућност изнајмљивања истих у самом Удружењу.

Покрет горана Војводине је једно од најстаријих еколошких удружења грађана у Србији, непрофитно је удружење основано 1960. године, чији су чланови имали за циљ развој заједница у којима друштвено – одговорно учествују у одрживом развоју, афирмације енергетски ефикасног пословања и локални је, регионални и међународни ресурс. Покрет је заступник едукација, сарадње, те волонтерског активизма у области одрживог развоја, заштите животне средине, али и веома атрактивног и самоодрживог еко туризма.

,,Покрајински секретаријат је подржао Покрет горана Војводине кроз програм запошљавања, јер сматрамо да је управо ово програм који је потребно подржати, програм који едукује будуће туристе. Нама јесте основа да сачувамо, пре свега, природу, да би она могла да буде туристички производ, јер Војводина јесте и сама туристички производ у оквиру Републике Србије и важно нам је да се природа чува и води рачуна о заштити животне средине. Идеја јесте да наставимо са пружањем подршке Покрету горана, јер недостаје и шума, али и културе очувања животне средине, те заједно треба да планету бољу предамо нашим потомцима“, рекао је секретар Иванишевић.

Иванишевић додаје да је еко туризам веома важан у целокупној туристичкој понуди Војводине.

,,Да бисте привукли туристе, морате да им понудите све да би они одабрали мали сегмент онога што их интересује. Ако немате широку лепезу понуде, привући ћете мали број туриста. Показатељи у туризму за ову годину доказују да смо успели да привучемо велик број туриста. Оно што ће свакако бити део програма развоја туризма АП Војводине у наредне четири године јесте еко, цикло туризам, потом верски и културни туризам, а Сремски Карловци управо обједињују више врста туризма“, додао је Иванишевић, нагласивши да о Сремским Карловцима превасходно би требало причати као о посебном полазишту заједничке историје овог краја.

По обиласку просторија и смештајних капацитета Еколошког центра, разговарало се и о самој имплементацији Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, у ком уз још пет покрајинских секретаријата, Покрета горана Војводине, ЈП „Војводинашуме“, Градске управе за заштиту животне средине Нови Сад, активно учествује и Покрајински секретаријат за привреду и туризам. Менаџер Еколошког центра Радуловачки омладинског центра покрета горана Војводине, Никола Благојевић, говорио је о самом значају програма, те да он постоји већ 12 година и да је у њему до сада учествовало више од 70 одсто свих васпитно-образовних установа са подручја АП Војводине, са циљем развијања и унапређења рада у васпитно – образовним установама у области заштите животне средине.

Од јуна текуће године, Покрет горана Војводине у Сремским Карловцима организује једнодневне излете у заштићеним подручјима природе за награђене васпитно-образовне установе у оквиру Програма за школску 2021/2022. годину. Награде су намењене установама које су на најуспешнији начин реализовале активности у овом Програму. Ове године, Покрет ће доделити награде за 28 васпитно-образовних установа, са циљем упознавања природних вредности Националног парка „Фрушка гора“, специјалног резервата природе „Ковиљско-петроварадински рит“, обилазак градског језгра Сремских Карловаца и вожњу туристичким бродом катамараном по Дунаву.

У протеклој, 2021. години, награђено је 49 васпитно-образовних институција са подручја Војводине које су учествовале у Програму.

Председник Покрета, Алекса Јефтић је истакао да Удружење настоји да створи амбијент за активно и одговорно учешће заједница у одрживом развоју кроз образовање, волонтерски рад, промоцију, јавно заступање и сарадњу на свим нивоима, те да је Еколошки центар сам по себи велик искорак у даљем туристичком, рекреативном и едукативном карактеру активитета Удружења, те да је веома важно да што више доносиоца одлука и шире јавности има увид у његов рад и капацитете.

Војвођански горани су посадили преко 10 милиона садница, на преко 340.000 хектара широм земље, док је више од два милиона људи учествовало у њиховим програмима, од акција пошумљавања до образовних и волонтерских акција.

Данашњи састанак је резултирао интензивирањем сарадње Покрета горана Војводине и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, посебно у погледу развоја и промовисања еко туризма који штити животну средину.