Свечано уручење уговора за женско предузетништво: 13 милиона динара за предузетнице у Војводини

У Холу Покрајинске владе данас је уприличено свечано уручење уговора корисницима средстава по Јавном конкурсу за доделу бесповратних средстава женском предузетништву за субвенционисање трошкова набавке машина или опреме, рачунарске опреме, софтвера или услуге у циљу иновирања и дигитализовања процеса производње и операција у домену маркетинга и трговине у 2021. години.

Након усвојеног ребаланска буџета у септембру текуће године, Покрајински секретаријат за привреду и туризам објавио је нове јавне конкурсе из области привреде и туризма, између осталог и конкурс из области женског предузетништва. Овим конкурсом додељена су средства у циљу повећања конкурентности, односно укупног развоја предузетништва, док је сам конкурс основ за добијање de minimis државне помоћи.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић је истакао да је конкурс за женско предузетништво веома важан, с обзиром да статисчки подаци показују да још није достигнуто 50 одсто удела жена у власничкој структури привредних друштава, те да је око 30 одсто у погледу републичког просека, мање што се тиче покрајинског просека, те да је веома важна подршка предузетницама. Он је додао да је приликом одабира кандидаткиња вођено рачуна и о томе колико жена запошљавају.

Захваливши се предузетницама на учешћу на конкурси, Иванишевић је истакао да је то одличан пример Србије 21. века, рад, дисциплина, резултати, пожртвовање и запошљавање нових људи.

,,Потрудићемо се да вас све обиђемо и уверимо се да је сваки динар утрошен наменски, јер то је залог за неки следећи динар. То је залог за неке следеће предузетнике и предузетнице који ће добити новац да може да се каже у разговору о следећим буџетима да су сва средства утрошена наменски. Честитам Вам на томе што сте предузетнице“, рекао је секретар у свом обраћању.

Секретаријат је конкурсом за женско предузетништво пласирао укупно 13.086.485 динара по принципу рефундације, од тога 10.687.925 динара за капиталне субвенције и 2.398.560 динара за текуће субвенције, за укупно 71 корисника средстава. Право учешћа на конкурсу имала су привредна друштва и предузетнице са седиштем или регистрованом пословном јединицом на територији АП Војводине, уписани у регистар Агенције за привредне регистре, најкасније до 30. децембра 2019. године, односно да имају активан статус и да су разврстани на микро или мала правна лица.

Испред Привредне коморе Србије, стратешког партнера Секретаријата у области женског предузетништва, учествовала је директор Сектора предузетништва Привредне коморе Србије, Бранислава Симанић, која је, овим путем, истакла да је циљ Сектора предузетништва ПКС-а рад на унапређењу и развоју предузетништва у Србији, а кроз две организационе јединице – Стручну службу за подршку Парламенту предузетника и Канцеларију за предузетништво.

Она је информисала предузетнице на данашњој додели уговора, да Секција за женско предузетништво настоји да утиче на економско оснаживање жена предузетница у Србији и промоцију развоја женског предузетништва, а кроз разне видове помоћи и подршке, почев од наступа на сајамским манифестацијама, пласирања робе и услуга на страна тржишта, а уз организацију бесплатних едукација, радионица, посебно у сфери дигитализације пословања и иновативности.

Уговоре су свечано уручили покрајински секретар Иванишевић, и директорка Симанић, најавивши и потписивање споразума о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Привредне коморе Србије наредне седмице.