Представљање смерова дуалног образовања Економско-трговачке школе у Старој Пазови: нови смерови као специфичан поглед на будућност образовања у туризму

У Инфо-центру Туристичке организације Војводине одржано је представљање смерова у оквиру дуалног образовања Економско-трговачке школе „Вук Караџић“ у Старој Пазови, који су намењени сектору туризма и угоститељства, а што ће у многоме утицати на унапређење концепта туристичке понуде у тој сремској општини.

Ова школа, која постоји од 1956. године, богатија је за два нова смера и то за смер дуалног образовања – туристички техничар – који се бави свим видовима туризма, укључујући и логистику, док је представљен и посебан гастрономски смер за кувара. Према речима представника општине Стара Пазова, ова школа и њени смерови, који су кроз деценије постојања пролазили кроз велик број трансформација, а у складу са потребама тржишта рада и привредним кретањима, настали су као израз потребе за кадровима економске струке у овој општини и ван ње, док су друштвене промене неминовно остављале свој печат и траг на овој установи.

Смерови су установљени након што је детаљна анализа тржишта рада показала потребу за ова два нова образовна смера, те да је сам географски положај Старе Пазове такав да туризам живи, али и да се креће узлазном путањом, из године у годину, превасходно у виду транзитивног туризма. С тим у вези ТО Стара Пазова је много допринела самом едуковању туристичких привредника на територији ове општине и на умрежавању управо тих посленика са цивилним сектором, али и са релевантним, кровним институцијама и организацијама у АП Војводини.

Да ресорни Секретаријат препознаје значај дуалног образовања, у складу са актуелним потребама тржишта рада, посебно је истакао покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, рекавши да је образовање било, јесте и биће одговор за будућност.

,,Ако хоћемо да будемо озбиљна и успешна туристичка дестинација, а Војводина као најразвијенији регион у Србији то и јесте, морамо повезати науку и праксу у туризму, као што је то учињено и у привреди. Морамо да у ову причу унесемо што више науке. Овим смером туристичког техничара стварамо базу људи која нам у овом тренутку недостаје и, надам се, упућујемо их и да туризам студирају. Са друге стране, потребни су нам и други смерови, попут кувара и других услужних делатности, јер најбољи ,,амбасадори“ јесу конобари, који шаљу једну од најважнијих порука на почетку нечијег боравка у земљи коју посећујете. Уколико хоћемо да се поредимо искључиво са најбољима, онда је ово прави начин да се то реализује“, рекао је секретар Иванишевић.

Наташа Павловић, као домаћин данашње презентације, је истакла да ова школа има специфичан поглед на будућност, те да је презентација организована како би се представила обимна понуда општине Стара Пазова.

,,У погледу туризма у Старој Пазови, чија је понуда богата и чији су производи неодољиви, а много смо тога обишли и видели, посебно што на територији ове општине стално ничу нови објекти, важна је заједничка сарадња уз подршку Секретаријата, посебно у подизању туристичких капацитета и туристичке привреде. Кроз нашу промоцију сматрам да ће све општине, попут Старе Пазове, повећати број туриста. Стара Пазова је доказ да је спој науке, односно струке и привреде присутан, што ће изнедрити нове кадрове који су свакако најпотребнији“, рекла је др Павловић.

Директорка Туристичке организације општине Стара Пазова Драгана Зорић Станојковић и директор Економско-трговачке школе „Вук Караџић“ Владимир Маринков, представили су смерове у Економско-трговачкој школи „Вук Караџић“ у Старој Пазови, с обзиром да су заједно радили на остваривању овог веома важног образовног циља, а представили су и туристичке производе општине Стара Пазова уз новине у самој понуди за посетиоце и туристе.

Туристичка организација општине Стара Пазова је представила и штампани промотивни материјал, нове брошуре, израђен уз помоћ и подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.