Представљање Аутономне покрајине Војводине на међународној конференцији „Финансирање инвестиција и трговине у Африци“

У Тунису је свечано отворена међународна конференција „ Финансирање инвестиција и трговине у Африци“ ФИТА 2022. Конференцију је отворила председница Владе Туниса, Наџла Буден, истичући да је на скупу присутно преко 1.000 учесника, што значајно доприноси промоцији афричког континента и доноси могућност за презентацију потенцијала за улагање.

ФИТА је највећа конференција ове врсте у Африци, а свечаном отварању присутвовали су чланови владе, привредници као и многобројне делегације.

Делегација АП Војводине коју предводи покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, присуствовала је церемонији отварања.

Ово је пета конференција и ове године заснована је на три кључне области – политичкој и безбедносној сарадњи, економској, социјалној као и сарадњи у области заштите животне средине.

У оквиру пленарног дела одржан је низ панела, преко 2.000 сатанака између привредника, представило се преко 100 институција, као и 80 говорника – представници влада,економисти, привредници.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, био је говорник на панелу – Африка – Европска унија, могућности улагања и глобалног повезивања.

„Изузетно је важно заједништво земаља, као и регија, првенствено у домену економског напретка и стабилности, те нових могућности које стварају Република Србија и АП Војводина. Размена искустава, знања, ресурса, у оквиру привредних, туристичких и инвестиционих делатности доприносе бољитку и развоју наших економија”, истакао је секретар Иванишевић, наводећи нарочито развијене секторе у АП Војводини као што су ИТ индустрија и дигитална пољопривреда.

У Републици Србији нарочито је значајан режим слободних зона захваљујући којем у нашој земљи данас послују велике иностране корпорације.

На панелу су учествовали и Њ.Е. Маркус Корнаро, амбасадор ЕУ у Тунису, Њ.Е. Раматулаж Фаје, амбасадор Сенегала у Тунису, Етиен Гирос, председник француског савета инвеститора у Африци, Ајвинд Фједштад, председавјући норвешко-афричке бизнис асоцијације, Клеопас Адријан Диона, представник италијанско – афричке бизнис организације.

У оквиру конференције организован је изложбени простор за делегације које су представиле земље из којих долазе. Туристичка организација Војводине представила је ширем аудиторијуму туристичке потенцијале наше покрајине. Војводину представљају и представници Привредне коморе Војводине промовишући привреду и могућност повезивања наших тржишта.

Конференцији ФИТА2022 присуствују и чланови делегације Покрајинске владе – Татијана Ђукановић, шеф кабинета председника Покрајинске владе, Наташа Павловић, директорица Туристичке организације Војводине и Бранислав Мамић, секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине.

У току сутрашњег дана покрајински секретар др Ненад Иванишевић и чланови делегације учествоваће на представљању туристичких и привредних потенцијала АП Војводине.