Полагање венаца у Дунав крај спомен обележја Батинске битке код Бездана

 Полагањем венаца у реку Дунав са барже крај спомен обележја подигнутог у част Батинске битке, код Бездана, обележена је данас годишњица овог значајног историјског догађаја из Другог светског рата, који се одиграо на подручју Југославије. Пре тачно 71 годину, у Батинској бици победиле су југословенске партизанске јединице и снаге совјетске Црвене армије, које су надјачале надмоћнијег непријатеља.

Венце су положили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, амбасадор Украјине Њ.Е. Олександр Александровић, градоначелник Сомбора Саша Тодоровић, представници СУБНОР АП Војводине на челу са Светомиром Атанацковићем, представници удружења бораца из земље и региона, локалних самоуправа, Војске Србије и преживели борци и њихови потомци. Организатор свечаног обележавања битке на Батини је Савез удружења бораца народноослободилачког рата АП Војводине, уз подршку Покрајинске владе.


Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин, обратио се присутнима којии су се окупили да одају пошту палим борцима народноослободилачког рата, на обележавању годишњице Батинске битке код Бездана: ,, Данашњи дан је државни празник када се сећамо жртава из Првог светског рата, када је 50 одсто радно способних мушкараца дало живот за идеале и отаџбину. Данас је и дан када се обележава битка на Батини када су хиљаде бораца дали свбој живот за исте идеале, за бољи живот наше деце и будућност наших унука. Полагањем венаца у Дунав, сећамо се да је на овом простору по стратешком значају и по обиму вођена највећа битка Другог светског рата на територији Југославије. Припадници Црвене армије су са нашим борцима овде положили своје животе за слободу“, рекао је Васин нагласивши да би битке попут Батинске требало достојније обележавати, јер је она симбол једне епопеје.

,,Батинска битка је по циљевима постигнутим након победе над фашизмом Црвене армије и партизанских јединица, најзначајнија битка у Другом светском рату на просторима Југославије, а велик број људи који су овде положили своје животе захтева да их се непрекидно сећамо и сваке године им одајемо пошту. Предлог је да се у Републици Србији обележава један дан сећања на погинуле у великим биткама Другог светског рата на овим просторима. Неговање сећања на све жртве Србије кроз њену историју је потребно како би будуће генерације знале да су постојали људи спремни да живот дају за идеале“, додао је Васин.

Амбасадор Украјине је истакао да је у Другом светском рату било много вођа који су помогли победу над фашизмом, али да велику захвалност сви дугују првествено ветеранима, војницима, сваком појединцу који је учествовао у рату, а посебно њиховим мајкама, сестрама, деци јер су заједнички сви извојевали победу.

Батинска битка је вођена од 11. до 18. новембра 1944. године, између јединица Народноослободилачке војске Југославије (НОВЈ) и Црвене армије, против јединица немачког Вермахта и њихових савезника. Циљ јединица НОВЈ било је ослобађање Барање, док су припадници Совјетске армије имали задатак да успоставе мостобран за прелазак тенковских јединица на десну страну Дунава, ради лакшег заузимања Мађарске. С друге стране, Немци су покушавали да омогуће повлачење сопствених јединица преко Хрватске и Словеније у Аустрију. Батинска битка окончана је победом јединица НОВЈ и Црвене армије.

У знак сећања на ову значајну историјску победу над фашизмом, на левој обали Дунава, код Бездана, подигнут је Спомен музеј, док је са десне стране реке, изнад села Батина у Хрватској, на Батинској коси, подигнуто Спомен обележје израђено од стране вајара Антуна Аугустинчића.