Покрајински секретар Иванишевић, уручио сертификате о завршеној обуци за туристичке водиче

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, уручио је сертификате о завршеној обуци за туристичке водиче полазницима првог циклуса обука, у организацији Националне асоцијације туристичких водича Србије и Центра за развој и едукацију туристичких водича ,,CenTour” при Департману за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета у Новом Саду, уз подршку Секретаријата.

Иванишевић је истакао да су туристички водичи су веома значајни за први доживљај туристичке дестинације, те да се Секретаријат значајно определио према образовању дефицитарних кадрова, посебно у туризму, угоститељству, те да ове обуке пружају најбољи туристички водичи у Србији, по угледу на најбоље светске туристичке водиче.

Иванишевић је додао да се за овај циклус обука пријавило преко педесет заинтересованих кандидата у веома кратком року, од којих је одабрано њих 16 шеснаест.

,,Идеја јесте да и у следећој години наставимо едукацију. У овој години ће се још свакако едуковати запослени у угоститељству и туризму, попут кувара. Направићемо прву едукацију у области вештачке интелигенције за запослене у туризму. Поред историјски ниске стопе незапослености у АП Војводини, суочавамо се и са недостатком радне снаге у специфичним делатностима, посебно у сектору услуга. Трудимо се да кроз овакве едукације попунимо те специфичне празнине на тржишту рада“, рекао је ресорни секретар.

Практична обука за туристичке водиче одвија се у оквиру пројекта „Организација обуке туристичких водича у АП Војводини“, а у циљу унапређења вештина и техника вођења, по методологији Светског удружења туристичких водича (World Federation of Tourist Guide Association – WFTGA).

Организатор обука су Национална асоцијација туристичких водича Србије и Центар за развој и едукацију туристичких водича ,,CenTour“ при Департману за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Ово је прва обука након ковид пандемије, уједно и јединствена обука у свету и свуда се истоветно примењује. Обуку спроводи Ивана Ћурувија, лиценцирани водећи тренер Светског удружења туристичких водича.

Обуке се реализоване крајем прошле године у Музеју савремене уметности Војводине, а пријављени кандидати су поред теоријске, прошли и практичну обуку, како би на професионалан начин учествовали у растућој туристичкој привреди.