Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржао овогодишњи Сајам електричних возила

Нови Сад, 24. август 2021. – У Свечаном салону Новосадског сајма, данас је одржано медијско обраћање кључних актера у организацији специфичног догађаја који ће овог септембра употпунити манифестационе активности на Новосадском сајму. Наиме, у првој половини септембра месеца, на Сајму ће се одржати манифестација ,,Electric Vehicle Days – EV days”, односно сајам и стручна конференција посвећени електромобилности као новом глобалном технолошком решењу транспорта људи и робе.

Овај догађај који ће бити одржан у Конгресном центру Мастер 9. и 10. септембра 2021. године, организују компанија Нинамедиа и Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Новосадског сајма.

У оквиру тематских целина овогодишњег сајма електричних аутомобила који се први пут одржава у Новом Саду, панели ће бити посвећени електричним и хибридним возилима, развоју инфраструктуре за пуњење тих возила, док је трећи аспект посвећен извору електричне енергије за пуњење, производњу батерија, софтвера, као и саму безбедност оваквих возила и учешће у обављању саобраћајне делатности на неком подручју.

Циљ сајма је отварање што више тема које ће умногоме утицати на развој и примену електромобилности у нашој земљи.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, препознао је подржао напоре Новосадског сајма да се врати ,,утабаним“ токовима манифестационих активности, подржавши предстојећи сајам. Тим поводом је покрајински секретар, др Ненад Иванишевић, истакао значај сарадње са Новосадским сајмом у пружању подршке привредним субјектима са новим идејама и напредним технологијама.

,,Ова изложба је за нас важна , јер сваког дана када не идемо напред – стагнирамо. Ићи у корак са модерним, технолошким достигнућима, приказати нова достигнућа у аутоиндустрији јесте важан сегмент, посебно када погледамо колико укупно доноси прихода на територији целе Републике Србије. Говоримо о кораку у будућност. Покрајински сeкретаријат ће увек подржавати овакве манифестације, и идеја јесте да заједнички испратимо читав догађај како бисмо повезали субјекте који су корисници средстава по нашим конкурсима“, рекао је Иванишевић.

Он је подсетио да је преко 300 милиона динара средстава додељено у првој половини године, у областима привреде и туризма, са циљем да се утврди ко од корисника може да се повеже са произвођачима, у које спада и област аутоиндустрије, као и нових технологија.

Захваљујући сарадњи са Секретаријатом, студентима је омогућен бесплатан улаз на овај сајам.

Генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић, истакао је да Новосадски сајам има неопходну сагласност Кризног штаба за одржавање манифестација уз поштовање свих актуелних мера, које су посебно усвојене за одржавање манифестација, а у виду протокола о безбедним догађајима. Он је рекао да је сарадња између Секретаријата за привреду и Новосадског сајма на високом нивоу, подсетивши на споразум о сарадњи који су обе стране потписале у марту месецу текуће године, покренувши нови концепт сарадње на заједничким пројектима.

,,То је био моменат када је Секретаријат препознао да Новосадски сајам може да буде квалитетан комуникацијски канал. Након протокола, у априлу је одржан Сајам предузетништва на дигиталној платформи Сајма, на заједничком простору намењеном микро, малим и средњим предузећима, како бим пре свега сачували своје клијенте, али и да нађу нова тржишта. Трећи догађај који реализујемо заједно јесте EV Days и надамо се да ће се сарадња наставити и наредне године“, рекао је Цветковић.

Директор Цветковић је најавио и одржавање Пољопривредног сајма, Сајма лова и риболова, као и Сајма екологије, чије ће одржавање почети само неколико дана након сајамске манифестације посвећене електричним аутомобилима.

У изложбени простор Новосадског сајма моћи ће да се уђе уз купљену карту, уз потврду о вакцинацији, док ће брзи тест антигена бити бесплатан за све посетиоце и излагаче.

Учесници данашње конференције били су Сања Миковић из компаније Нинамедиа, директор ,,EV days” и проф. др Борис Думнић са Факултета техничких наука у Новом Саду.