Отворен Сајам предузетништва и старих заната

У Конгресном центру Мастер Новосадског сајма данас је уприличено свечано отварање Сајма предузетништва и занатства, које реализује Покрајински секретаријат за привреду и туризам, у сарадњи са Новосадским сајмом.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић свечано jе отвориo Сајам, на отварању су се присутнима обратили потпредседник Покрајинске владе, Бранко Ћурчић, и данашњи домаћин, генерални директор Новосадског сајма, мр Слободан Цветковић.

Сајам предузетништва и занатства је дводневна сајамска манифестација која се одвија у понедељак 21. марта и у уторак 22. марта 2022. године, на којој ће се представити се преко 30 излагача који ће свој програм презентовати у изложбеним штандовима, као и у оквиру шест стручних панел дискусија и на практичним радионицама у салама 1 и 2 као и на самом штанду Секретаријата.

На данашњем свечаном отварању Сајма, у Конгресном центру Мастер Новосадског сајма, отварајући ову манифестацију, покрајински секретар Иванишевић је истакао да је порука коју сарадња на организацији овог и сличних догађаја иста, те да ,,заједно можемо све“.

,,Имамо јасан циљ, да помогнемо људима да изађу на тржиште. Важно је рећи да је наступ учесника на овом Сајму потпуно бесплатан, а наша идеја јесте да осветлимо и занатство и предузетништво и да им помогнемо на разне начине. Као директна помоћ привреди је опредељено око 400 милиона динара, што туризму, што самој привреди за субвенционисање купвине репроматеријала, машина, опреме, софтвера, нематеријалне имовине, и то јесте директна помоћ и подршка“, рекао је Иванишевић.

Он је додао да ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам у среду, 23. марта 2022. године расписати јавне конкурсе из области запошљавања , укупне вредности преко 40 милиона динара.

,,Уводимо једну новину у облоасти запошљавања, а то је да може да се конкурише и са запосленима који су запослени на одређено време, уколико полсодавац жели да их преведе на неодређено. Водмо рачуна о ефектима тренбутне кризе, хоћемо да сачувамо што већи број радних места. На основу досадашњих резултата Секретаријата, директно смо сачували 4.500 радних места и отворили 500 нових радних места, што сматрамо да јесте наш задатак. Тренутно имамо ниску стопу незапослености, али желимо да она буде још нижа“, додао је Иванишевић.

Сајам предузетништва и старих заната је намењен не само привредницима из Новог Сада и Војводине, већ свима који желе да ојачају и развију свој бизнис, на тај начин и привреду целе земље, истиче потпредседник Покрајинске владе, Бранко Ћурчић.

,,Посвећеност Покрајинске владе по питању предузетништва и неговању традиције старих заната најбоље осликава данашња манифестација, када погледамо само активност надлежног Секретаријата за привреду и туризам. Може се видети да је наша посвећеност овој теми такође велика и нагласио бих да је Покрајинска Влада први пут формирала Савет за кординацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, који као једну од кључних тема препознаје предузетништво, а посебно предузетничке сегменте – женско и социјално предузетништво, рекао је између осталог, Бранко Ћурчић, потпредседник Покрајинске владе. Данашњи Сајам видим као одлично место не само за промоцију предузетништва него и као прилику за међугенерацијску сарадњиу у оквиру које ћемо представити старе и, бићу слободан да кажем, и помало заборављене занате, а причати о глобалним изазовима, изазовима које пред нас ставља савремени свет“, додао је Ћурчић.

Сајам предузетништваГенерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић, истакао је да верује да ће панели на актуелне теме као што су е-фискализација, Закон о занатству, брендирање и заштита интелектуалне својине, привућу стручну публику која ће добити потребне одговоре.

,,Све више жена у Србији покреће сопствени посао и са успехом опстаје на тржишту, и зато смо пре неколико дана пружили подршку оснаживању женског предузетништва и потписали Протокол о пословно-техничкој сарадњи са Клубом предузетница Бизнис на штиклама и на тај начин озваничили нашу сарадњу“, рекао је Цветковић.

Цветковић је додао да Новосадски сајам са ресорним Секретаријатом наставља сарадњу и на највећој и најактуелнијој манифестацији, 89. Међународном пољопривредном сајму, који ће бити одржан од 21. до 27. маја на Новосадском сајму. Земља партнер биће Република Мађарска.

Током два дана, Сајампредузетништва и старих заната ће бити идеално место за добијање одговора на често постављана питања, попут пронажења одговарајуће системске финансијске подршке, како развити посао и ојачати га, те како стићи до купаца производа и како продати услугу.

Полазници предшколске установе ,,Плави чуперак“ из Кикинде, увеличали су церемонију отварања својим рециталом, обучени у традиционалну ношњу, као и у одевне предмете са етно мотивима које су израдили предузетници из Кикинде.