Отворена Међународна конференција о променама у градској и активној мобилности посвећену бициклизму, пратећој инфраструктури и утицају на туризам

У Великој сали Скупштине АП Војводине данас је уприличено свечано отварање дводневне конференције под називом ,,Међународна конференција о променама у градској и активној мобилности“, превасходно посвећена бициклизму у Србији, а посебно у АП Војводини. Прва Национална конференција о бициклирању одржава се у Новом Саду одржава се 28. и 29. септембра, тачније првог дана у у Великој сали Скупштине АПВ, док се другог дана одрвија у Привредној комори Војводине, где ће се поред конференцијског сегмента одвијати и радионице.

На свечаном отварању Конференције, присутнима се обратио покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић. Он је истакао да је бициклизам и израда националне стратегије оно чему је посвећен Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

,,Морам да истакнем пројекат Секретаријата који има за циљ израду пројектно – техничке документације за део бициклистичке стазе у Кањињи, али и значајан порјекат израде пројектно – техничке документације коју спроводимо са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који би требало да утврди јасну трасу и вредност укупне стазе Од Новог Сада до Беочина. То је стаза за коју се надамо да ћемо након израде документације обезбедити средства за изградњу, а која ће у значајном делу променити концепт бицилизма, а поред тога требало би да буде и пешаћка стаза. Веома је значајан и велик удео Града Новог Сада који је много уложио у изградњу бициклистичких стаза на територији Града. Важно је да напоменем да ћемо наставити да улажемо у развој бициклистичких стаза и на Фрушкој гори, сам приступ познавања кроз бициклизам”, рекао је Иванишевић.

Он је додао да ће Секретаријат почетком наредне године започети ревизију идејног решења бициклистичке стазе од Београда до Новог сада, што јесте пројекат из претходног периода, а који ће бити припремљен за потенцијалне инвеститоре, јер је свакако пројекат од значаја како за туризам, тако и за саму привреду.

На отварању су учествовали и члан Градског већа за привреду града Новог Сада, Милорад Радојевић, као и председница Борда директора DCC, Гордана Пламенац, а путем видео позива обратиo се и др Фабио Скано, директор Светске здравствене организације у Србији. Модератор и домаћин конференције је Марко Трифковић из Новосадске бициклистичке иницијативе.

Милорад Радојевић је истакао да је свакако значајно што се прва конференција посвећена бициклизму одржава управо у Новом Саду, те да је Град то и заслужио, с обзиуром да Град интензивно улаже, у протеклих неколико година, управо у бициклистичку инфраструктуру и развој бициклизма.

,,У последњих неколико година изграђено је 22,5 километара нових бициклистичких стаза и реконструисано 40 километара истих на територији Новог сада, тако да Нови Сад данас има преко 90 километара бициклистичких стаза. Град Нови Сад је прва локална самоуправа која је из Буџетског Фонда за заштиту животне средине у претходне две године издвојила 38 милиона динара како би субвенционисала набавку бицикала за грађане Новог Сада, што је резултирало да 3.900 грађана добије субвенцију од 10.000 динара за куповину новог бицикла”, рекао је Радојевић.

Све наведено је веома корисно како са аспекта бицикла као превозног средтсва које утиче на одржив еколошки вид саобраћаја, али и са привредног аспекта продаваца и произвођача бицикала.

Ова конференција је део пројекта Interreg Danube Transnational Programme – Danube Cycle Plans, а у организацији Дунавског центра за компетенције, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам. Учесници конференције су међународни и домаћи експерти из области бициклизма, привреде, туризма, урбанизма, саобраћаја, просвете, здравља, спорта, невладиних организација, као и представници институција и локалних самоуправа у Србији.

Организатори истичу да сви желимо да удишемо свеж ваздух, живимо активним животом и да не будемо под стресом због буке, гужве, недостатка паркинг простора, да желимо да будемо здрави и да се слободно крећемо, те да је важно приступати питањима мобилности и употребе јавног простора.

Организатори су данас представили нацрт Националне стратегије о бициклирању за период 2022-2026. година, што је јесте циљ ове конференције.

Важно је истаћи да је Бечка декларација, коју је 18. маја 2021. усвојила 41 држава, укључујуцћи и Србију, била важан корак у правцу постизања наведених циљева, те да је Србија у процесу израде националних стратегија које ће омогућити шири спектар активности на креирању новог концепта урбане и активне мобилности за наредних десет година, а Национална стратегија бициклирања је свакако један од важних стратешких докумената.

Првог дана конференције, учесници ће се упознати са појмом бициклирања као начина живота, искуствима из суседства, историјом бициклистичке политике у Аустрији, националном цикло иницијативом у Чешкој Републици, искуствима града Загреба у примени Правилника о пројектовању бициклистичке инфраструктуре, потом са бициклизмом у Србији, статусом и перспективама, Националном стратегијом за бициклирање за период 2022-2026, као и о бициклистима у саобраћају у Србији, законима и регулативама.

Другог дана конференције, која се одвија у Привредној комори Војводине, претежно ће се разматрати теме посвећене бициклизму са аспекта туризма, а кроз унапређење постојеће и изградњу нове пратеће инфраструктуре.