Одржан Округли сто ,,Наука и привреда су женског рода’’ с циљем jaчања сарадње сектора привреде и академске заједнице

Удружење научница Србије „СРНА“ у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, организовали су Округли сто под симболичним називом ,,Наука и привреда су женског рода’’, с циљем jaчања сарадње науке и привреде и пoдизaња свeсти ширe друштвeнe зajeдницe o знaчajу систeмскe пoдршкe жeнaмa кoja им je нeoпхoднa кaкo би oдржaлe бaлaнс измeђу успeшнe кaриjeрe и пoрoдичнoг живoтa.

У Градској кући у Суботици су се тим поводом данас окупили представници Регионалне привредне коморе Суботица на челу са директорком мр Биљаном Штављанин Вуковић, чланови Градског већа Града Суботица, те представници јавног и приватног сектора, којима је данашња тема значајна.

Присутнима се обратитио покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, који је истакао да сарадња академске заjеднице и привреде представља важан сегмент економског развоjа Воjводине и пут је ка унапређењу пословања у свим сферама и сегментима.

,,Удружење СРНА на најбољи могући начин представља оно што хоћемо да постигнемо, да привреда примени науку. Ако не применимо више науке и научних достигнућа и не будемо бржи, цела привреда ће нсм бити стари занат. С друге стране, потребно је да наука нађе свој пут у привреди”, рекао је секретар Иванишевић.

Иванишевић је додао да је идеја читавог концепта овог и сличних скупова да се повећаброј предузетница, да се запосли што већи број људи и повећа број иновација и проналазака којих је мало у примени у привреди.

Председница Удружења научница СРНА, проф. др Сања Подунавац – Кузмановић, је истакла да је данашњи догађај један од четири у оквиру програма Удружења под називом ,,Научнице и предузетнице на истом задатку”, те да је циљ да се оснажују и охрабрују жене да се баве предузетништвом, да се мотивишу научнице да презентују резултате научних радова и тако допринесу општем друштвеном развоју.

Остваривање иницијалних контаката између научног и привредног сектора, као и презентација идеја и потреба са обе стране, представљају први корак у креирању мреже научница и привредница, неопходне за пуни развој иновативног потенцијала Републике Србије.

У наставку програма овог стручног скупа, представницима јавног сектора и сектора привреде и предузетништва, професорке, сараднице и идтраживачи – чланице Удружења СРНА, су представиле како свој академски рад, тако и истраживачки и учешће у привреди, те начине за синхронизацију пословног и приватног живота жене која је и научница и привредница и породична жена, супруга и мајка.

Учеснице данашњег округлог стола су др Милица Аћимовић, виша научна сарадница у области Биотехничке науке, проф. др Јелена Вулић, ванредна професорка у области Технолошко-инжењерске хемије, др Ивана Пајчин, научна сарадница у области Техничко-технолошке науке, др Александра Нешић, научна сарадница у области Инжењерство материјала, др Амела Грекса, истраживачица у области Пејзажна архитектура, проф. др Јована Граховац, редовна професорка у области Биотехнологија, проф. др Ивана Беара, редовна професорка у области Биохемијске науке и др Индира Попадић, из Центра за пословну едукацију и консалтинг „Core International“ и Ђенђи Селеши, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Учеснице данашњег Округлог стола под називом ,,Наука и привреда су женског рода”, су након успешно одржаног скупа у Градској кући Града Суботица, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, са покрајинским секретаром др Ненадом Иванишевићем, посетиле Винарију Звонко Богдан, која је поред своје особености и носилац ознаке квалитета,, Најбоље из Војводине”, који јој је додељен у 2021. години.

Чланице Удружења научница Србије СРНА су имале прилику да обиђу ово импозантно здање и упознају се са пословним процесима и производњом вина.