Обележен Међународни дан девојчица

Данас је у Привредној комори Војводине обележен Међународни дан девојчица, уз представљање програма Мали научни рад „Преко детета до ЕКОсвета“ у организацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Удружења научница Србије СРНА.

У фокусу данашње свечаности било је разматрање професионалних могућности за девојчице и подизање свести о родној једнакости, као и о неопходности економског оснаживања жена.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић рекао је да је потребно остварити што бољу сарадњу са науком, што представља разлику између развијених и неразвијених земаља.

„Развијене земље примењују нова научна достигнућа у привредном животу, што их чини развијенијим од других. Данас се ствара нов привредни потенцијал који ће нам представљати предност у односу на све друге приведе на свету. Хоћемо да применимо новине у науци и подржавамо такву активност“, истакао је Иванишевић и додао да ће ресорни секретаријат и у наредном периоду подржавати све што омогућава привреди АП Војводине да буде раме уз раме са развијеним земљама.

Удружење научница Србије СРНА је и ове године, након успешне прошлогодишње реализације, расписало конкурс за програм Мали научни радови „Преко детета до ЕКО света“, а данас су уручене захвалнице и дипломе ученицима из десет основних школа у Војводини који су учествовали у овом програму. Председница Удружења проф. др Сања Подунавац Кузмановић најавила је и нови конкурс који ће бити расписан до краја ове године.

„Удружење СРНА ради на промоцији и популаризацији науке међу најмлађима и охрабрујемо их да се баве њоме“, рекла је председница Подунавац Кузмановић.

Светски дан девојчица су установиле Уједињене нације, а први пут је обележен 11. октобра 2012. године.