Обележен Видовдан у Мишићеву: велик туристичко културолошки потенцијал села

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић присуствовао је и учествовао у Мишићеву, Суботица на традиционалном обележавању Видовдана као Дана месне заједнице и славе села. Полагањем венаца на споменик Војводи Живојину Мишићу и поменом оснивачима села, данас је у Мишићеву обележен један од највећих православних празника а који Мишићево прославља као славу села пуних 26 година.

Секретар Иванишевић је, обраћајући се присутнима, поручио да се у Војводини на годишњем нивоу одржава преко 1.200 манифестација те да му је управо данашњи догађај један од омиљених с обзиром да Видовдан симболизује биће нашег народа – јунаштво, херојство и заједништво.

,,Моја порука јесте да ако нисмо заједно, као што кажу стихови Ђорђа Балашевића, ветрови ће нас одувати, а ветрови на овим просторима дувају са свих страна, знају да буду веома јаки и да нас раздувају на све стране. Када смо сви заједно и када стремимо ка истом циљу, а то је развијена, богата, јака Србија, нико нас не може одувати. Пролазећи поред Индустријске зоне, у којој ради више хиљада људи, и долазећи новим путем ка Бајмоку, не могу да не кажем да можемо да будемо поносни на оно што данас радимо и једино што може да нам стане на пут је неслога. Док смо сложни, док поштујемо све на исти начин а не заборављамо оно што је наше, имамо право да се поклонимо оснивачима села и говоримо на данашњи дан “, рекао је Иванишевић.

Он је додао да Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржава рурални и сеоски, као и манифестациони туризам, те да само село Мишићево и језеро које се ту налази, представљају велик потенцијал који је потребно још више представљати и чинити видљивијим и доступним за домаће и стране посетиоце, љубитеље тог поднебља, природе, традиције и гастрономије.

,,Мишићево има потенцијал и ускоро треба да уручимо донацију за језеро које је делом у овом селу, а делом у Скендереву. Сам центар села је веома интересантан, читава културно-историјска прича која га краси од његовог постанка јесу веома важан ресурс. Као Секретаријат ћемо се потрудити да до краја године обезбедимо финансијска средства за бољу промоцију туристичке понуде локалних потенцијала”, додао је секретар Иванишевић.

Данашња свечаност је одржана код споменика војводи Живојину Мишићу где се традиционално окупљају мештани и гости, а данас и уз присуство представника Града Суботице и Општине Мионица.

Овом приликом је изведен пригодан културно уметнички и спортски програм, уз парастос оснивачима села – солунским добровољцима.

Мишићево су 1925. године основали солунски добровољци, који су аграрном реформом добили девет јутара војвођанских ораница.

Председник Организационог одбора, Перо Шуњка, истиче да се сеоска слава, Видовдан, прославља скромно, са све мање људи, али да ње традиција предака наставља.

,,Село данас има 107 година, има велику фабрику сточне хране, пет великих фарми музних крава, једног озбиљног товљача јунади и свиња и ту се запошљава више људи него што село има становника. Недостају нам становници, пре свега деца, прошле школске године у школи је било двоје ђака. Ситуација је слична као у многим селима, али се код нас види јако јер смо мали”, истакао је Шуњка.