Међусекторски радни састанак секретара Иванишевића и Божића са представницима удружења винара: Заједничко дефинисање локалних и регионалних приоритета

Нови Сад, 6. април 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић, одржали су састанак радне групе за привреду и поњопривреду са представницима Удружења винара „Срем – Фрушка гора“, a на иницијативу директора Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Александра Симурдића.

Сусрет, тачније први радни састанак, уприличен је са циљем јачања сарадње унутар релевантних институција ради максималног коришћења природних ресурса Фрушке горе за развој винског туризма, као и разматрање мапирања потенцијала ове винске регије, те ресурса који су у недовољној мери искоришћени.

Секретар Иванишевић је рекао да данашњи сусрет јесте први корак ка изради нове стратегије развоја туризма Војводине, те да је неопходно успоставити контакте и разговарати са свим важним субјектима који у наредном, петогодишњем периоду би требало да пруже ,,јединствен туристички производ“.

,,Јединствен туристички производ подразумева добру туристичку инфраструктуру, квалитетан смештај и квалитетан програм. Саставни део тога јесу винари и виноградари и јесте један од ресурса, тзв. гастротуризам, који ће бити саставни део нове стратегије. Идеја је да кроз конкурсе Секретаријата креирамо јединствена гастро-места како бисмо могли да понудимо много, јер савремени туризам подразумева да понудите туристима много, како би они изабрали оно што их интересује“, рекао је Иванишевић, додавши да је од изузетне важности заједнички рад са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду на развоју и унапређењу руралног туризма.

Он је додао да уколико се туристички посленици ограниче на само један вид туризма ризикују да туристи своје задовољство потраже на другим дестинацијама.

,,Само заједничким деловањем у свим правцима и рационалним распоређивањем средстава у буџету, пре свега, за развој руралног сегмента туризма, требало би да се допринесе значајном нивоу развоја у покрајини“, истакао је покрајински секретар Божић.

Секретар Чедомир Божић је оценио да данашња тема, пре свега, јесте сарадња са Удружењем винара и виноградара Срем-фрушка гора која би требало да послужи као показатељ праваца сарадње у наредном периоду. Он је додао да је Секретаријат за пољопривреду определио средства за произвођаче вина и ракије чији ће конкурс са укупним буџетом од 50 милиона динара бити објављен у наредних тридесет дана.

Директор Фонда, Александар Симурдић, истакао је да је данашњи састанак повод да се дефинише круг субјеката који ће бити укључени у ову иницијативу, почев од малих и средњих предузећа који гравитирају ка Фрушкој гори, малих произвођача вина, прехрамбених производа, те угоститеља које би требало укључити у промовисање тог поднебља као јединствене туристичке дестинације.

,,Добар је моменат да заједно радимо на формулисању локалних и регионалних приоритета и покушамо да ту платформу подржимо кроз различите изворе финансирања“, рекао је Симурдић.

Учесници састанка су разговарали и о развоју туризма, као изузетног привредног потенцијала, у циљу економског развоја Војводине, о нужним корацима на том путу, о развоју туристичких производа и услуга, представљању и интерпретацији културног наслеђа, ревитализацији наслеђа и стављања истог у службу привредних и туристичких потенцијала АП Војводине. Фокус самог сусрета усмерен је ка промоцији Фрушке горе као јединствене домаће, регионалне и европске туристичке дестинације, као и управљању том дестинацијом и сарадњи различитих актера у области привреде и туризма.