Иван Ђоковић: Од септембра Србија и Војводина у понуди француских туристичких посленика

Нови Сад, 20. април 2018. – У Покрајинској влади, данас се потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, срео са представницима Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Удружења ,,Ја волим Француску“, као и са еминентним туристичким, новинским и медијским агенцијама из Француске.

„Cosmopolis travel“, „Dred Management“, ,,Stimlive travel”, „Verdie voyages“, ,,Parfums du Monde”, ,,Assattha France” и многи други, данас су у Београду били учесници пројекта – конференције под називом ,,Презентација туристичких потенцијала Србије француском туристичком тржишту“.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам је препознао значај рада Удружења ,,Ја волим Француску“, те стога пружио подршку њиховим активностима и даљем залагању, а посебно данашњој међународној конференцији.

,,Приметили смо значајан раст посета и ноћења туриста из Француске, али је по подацима она и даље на седамнаестом месту и по броју туриста који посете Србију и по броју остварених ноћења. Постоји велико интересовање туроператера за културни туризам, којим Војводина обилује. Обишли су Сремске Карловце и Нови Сад, као европску престоницу културе 2021, упознајући се са оним што нудимо. Сама чињеница да је присутно око двадесет водећих туристичких оператера дошло из Француске показује колико је заправо интересовање. Очекујем да ће већ у наредној години број ноћења туриста из Француске знатно порасти и сврстати ову земљу међу првих пет по броју посета Србији“, истакао је Ђоковић.

Ђоковић је додао да су француски туристи пре свега заинтересовани за културни туризам, исказавши велику заинтересованост за музеје, галерије, гастрономија, традиција, те мултиконфесионални и мултикултуролошки живот који поседује Војводина. Званични статитички подаци јасно показују да број долазака и остварених ноћења француских туриста у Србији расте у последњих неколико година.

Према истраживањима које је спровело Удружење, преференције француских туриста у Србији су посета споменицима културе, верским објектима, потом бањама, упознавање са културом, обичајима и гастрономијом, као и понудом великих градова, посебно Београда и Новог Сада.

Учесници конференције су били представници извршне и управне власти Републике Србије, дипломатске мисије Француске, потом представници ресорног министарства Републике Србије,  туристичких организација Србије, Војводине, као и представници локалних туристичких организација.

Удружење „Ја волим Француску“ јесте нестраначко, невладино и непрофитно удружење основано у циљу јачања интеркултуралног дијалога између Србије и Француске. У партнерству са јавним, приватним и цивилним сектором из Србије и Француске, ово Удружење је организовало данашњу конференцију са циљем да туроператорима и представницима медија из Француске представи туристичку понуду Србије и АП Војводине за којом влада велико интересовање на француском туристичком тржишту.

Значајно је истаћи да као резултат овог и сличних пројеката које Србија спроводи са релевантним институцијама и организацијама из Француске, од септембра 2018. године, Србија као дестинација, добија своје место у оквиру туристичке понуде француских туристичких посленика.

Сусрету је присуствовао и помоћник покрајинског секретара за област туризма, мр Сергеј Тамаш.