Иван Ђоковић: Вишеструки потенцијали у оквиру сарадње са кинеском покрајином Ђангсу и њеним привредним центром Нантонг

Нови Сад, 7. децембар 2017. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се данас са представницима привредно-политичке делегације из града Нантонг, Покрајина Ђангсу, НР Кина. Сусрету су присуствовали и представници кинеских привредника у Републици Србији и АП Војводини, као и представници Асоцијације кинеских привредника Србије и Војводине и Федерације кинеских прекоморских повратника.

потпредседник Иван Ђоковић и Ма Ксиао Пинг

Ђоковић је са члановима делегације на челу са потпредседником Кинеске политичке консултативне народне конференције комитета града Нантонг, Ма Ксиао Пинг (Ma Xiao Ping), разматрао могућности будуће сарадње покрајина Ђангсу и АП Војводина, промовишући пријатељске односе, економску и трговинску сарадњу, као и активну реализацију заједничке иницијативе у области привреде, науке и технологије, културе, спорта, здравства, образовања, људских ресурса и других области од заједничког интереса. Ксиао Пинг је такође исказао спремност да пружи подршку како би се проширила сарадња две покрајине, почевши од градског нивоа, све до покрајинског. 

,,Три најразвијеније и економски најјаче покрајине у НР кини су Гуангдонг, Џеђанг и Ђангсу. Војводина је већ успоставила братске односе са покрајином Гуангдонг, у току је процес братимљења са другом по снази покрајином, Џеђанг, а тренутно успостављамо сарадњу и пријатељске односе и са градом Нантонг. Овај град је на нашу иницијативу донео одлуку да се побратими са Румом и градском општином Звездара. Прва станица делегације из нантонга јесте Војводина, односно Нови Сад, затим Београд“, рекао је Ђоковић и додао да очекује знатно унапређење привредних и других односа са ове три наведене покрајине, са акцентом управо на Ђангсу која показује знатно бржи тренд раста БДП-а у НР Кини у односу на друге покрајине.

,,Овакав вид сарадње се у многоме одражава на туризам и инвестиције, и сам курс политике сарадње Војводине са Кином је на правом путу, стога очекујемо резултате већ наредне године. Војводина није само тржиште наслоњено на тржиште ЕУ и у срцу је Европе, већ има развијене слободне индустријске и царинске зоне, као и уговор са Руском Федерацијом којим се робе из Војводине и Србије овде произведене извозе на руско тржиште без царина и пореза. У групи смо земаља 16 плус 1, а за иностране инвеститоре предвиђамо и субвенције у виду новчаних стимулација, те се као исход може очекивати да инвеститори из града Нантонг добију инвестиционе локације, те да без такси и царина извозе на тржште Русије, као и у земље централне и источне Европе“, додао је Ђоковић.

Он је овом приликом истакао да је укидање визног режима велики помак у сарадњи две покрајине, посебно са аспекта туризма, с тим што туристичка инфраструктура у Војводини, посебно у погледу хотелијерства није довољно развијена, постоји велики простор за кинеске инвестиције у овом домену, као и у домену капацитета, који је мали за потребе туристе са удаљених тржишта, попут Кине.

Истакнут је и значај братимљења града Нантонг са Општином Рума, узимајући у обзир да је фабрика меморијске пене са седиштем у Руми, изграђена као плод значајне инвестиције кинеско-данске компаније ,,Everrest production“, при чему кинески партнер потиче из града Нантонг, чија је прва инвестиција у Србији управо у Руми 2015. године.

Сусрету су присуствовали и представници кинеских привредника у Републици Србији и АП Војводини, као и представници Асоцијације кинеских привредника Србије и Војводине и Федерације кинеских прекоморских повратника.