Иванишевић уручио сертификате полазницима обука за тражена ИТ занимања: резултат сарадње између Секретаријата, Националне службе за запошљавање и Универзитета ,,Educons“

У Свечаној сали на трећем спрату Универзитета ,,Educons“ уприличено је свечано уручење сертификата лицима која су успешно завршила обуке за тражена ИТ занимања, што је резултат протокола о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Националне службе за запошљавање и Универзитета ,,EDUCONS“, са циљем реализације обука за тражена занимања у ИТ индустрији, кроз мере активне политике запошљавања предвиђене Покрајинским акционим планом запошљавања у Аутономној покрајини Војводини за 2023. годину.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, обраћајући се присутнима, истакао је да је начин како да се задржи зацртани правац, односно да Нови Сад, Војводина и Србија буду центар ИТ индустрије у читавом региону, као и центар дигиталне пољопривреде и туризма, јесте да се више улаже у само образовање, да се стварају нови кадрови, те да се знају одговори на питања које постављају захтеви модерне технологије.

,,Сарадња универзитета, како државних, тако и приватних, са државним институцијама, попут Националне службе за запошљавање и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам је важна, јер у трци са развијеним земљама немамо времена да изгубимо нити један дан. Сваки дан када стојимо, заправо идемо уназад. Важно је да сваког дана остварујемо напредак, идемо у корак са временом и пратимо тенденције у Кини, Америци, Русији, Индији, како бисмо могли да нађемо адкеватне одговоре. Ова обука је резултат анкете коју смо спровели са послодавцима, а који су истакли да су им потребни људи који могу да одговоре изазову ИТ времена данас у Новом Саду, односно на територији АП Војводине. Следећа обука је у сектору туризма и угоститељства, јер недостају, тако да ћемо након завршене те три обуке поново спровести анкету како би нам људи из ИТ сектора, туризма, угоститељства и других услуга рекли како да креирамо адекватне програме обуке“, истакао је Иванишевић.

Он је додао да се овде не образују лица да би ,,седела“ на тржишту рада, већ да би се запослила, те да ће се на овај начин и у будуће креирати мере и програми обука.

У погледу повезивања ИТ сектора са сектором туризма, покрајински секретар је рекао да је креирање туристичких дестинација умногоме зависно управо од маркетиншког приступа тој дестинацији, односно приступа интернету и социјалних мрежа.

,,Инсистирамо да полазници ове обуке могу да наставе следећу обуку у области туризма, угоститељства и гастрономије, и потом када споје та два сектора, можемо људима који желе да дођу у нашу земљу на адекватан начин да представимо сва богатства и ресурсе којима располажемо“, додао је Иванишевић, који је потом уручио сертификате полазницима, у присуству Невене Живковић, представника Покрајинске службе за запошљавање АП Војводине, која је сертификате уручила у име директорице, Снежане Седлар.

Ректор Универзитета ,,Educons”, Александар Андрејевић, истакао је да је Универзитет стратешки партнер Секретаријата у овој области, тачније у спровођењу мера активне политике запошљавања у ИТ сектору.

У оквиру овог циклуса обука, 20 полазника је успешно завршило ,,SEO“ курсеве за оптимизацију и ,,Google AdWords“.

Полазници ових курсева су имали прилику да се упознају са основама рада претраживача, историјом ,,Google“ претраживача и најважнијим алгоритамским апдејтом, као и са типовима резултата претраге на интернет претраживачима, употребом и типовима кључних речи, те начинима за њихово правилно сортирање.

Поред тога, у оквиру ових обука, важан аспект јесу и ранкинг фактори, односно фактори на основу којих се рангира одређена објава на страницама претраживача како би била што ближе врху, на првој страници претраге, видљива и доступна сваком кориснику, уз начине како извести основну оптимизацију сваког сајта укључујући наслове, поднаслове, како правилно унети мета податке, и како се ради оптимизација садржаја.