Иванишевић: Сарадња са Кулинарском федерацијом Србије са циљем очувања гастрономске традиције и креирања гастро-имиџа наше земље

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је на данашњем потписивању споразума о сарадњи са Кулинарском федерацијом Србије – асоцијацијом шефова кувара – да су Секретаријат и Федерација препознали заједнички интерес за унапређење сарадње у области гастрономије, вођени жељом за јачањем институционалних и пријатељских односа у овој области, и свесни значаја гастрономије у привредном, културном и друштвеном животу.

Кулинарска федерација Србије (КФС) јесте удружење професионалних кувара, са основним циљем унапређења квалитета угоститељских услуга, кадрова и гастрономске струке, као и промоције и заштите националне гастрономске традиције и културе у Републици Србији. Као пуноправни члан Светске кулинарске асоцијације (Worldchefs), званични је представник Републике Србије у тој кровној струковној организацији. Удружење окупља чланове из уже делатности гастрономије, науке, средњег и високог образовања, као и из привреде. Подстицањем својих чланова да се такмиче са најбољим светским куварима и развијају стручне компетенције, Кулинарска федерација им пружа прилику да покажу своје знање и умеће и стекну нове контакте.

Потписници споразума, покрајински секретар Иванишевић и председник Управног одбора КФС Горан Радивојевић, навели су да ће обе стране унапређивати рад на заштити, очувању и промоцији националне кухиње Војводине и читаве Србије, регионалних и локалних кухиња, али и гастрономске традиције националних заједница као дела културног наслеђа и богатства наше земље.

„За нас овај споразум има циљ да креира јединствене туристичке производе Војводине. Идеја је да заједно креирамо и њену јединствену гастрономску понуду и да је боље представимо у свету. Резултат овог споразума ће бити и гостовање Кулинарске федерације Србије на павиљону Секретаријата на Међународном сајму туризма у Београду, како би представили све оно што чини гастрономију Војводине, уз добитнике признања ‘Најбоље из Војводине’ и манифестације које су важан сегмент туризма у нашој покрајини“, рекао је Иванишевић. Он је додао да ће на свакој следећој манифестацији на којој буде наступао или коју буде организовао Секретаријат учествовати и Кулинарска федерација Србије како би све било обогаћено представљањем гастрономије Војводине, али и младих у кулинарству и туризму.

Секретар Иванишевић је посебно истакао да је поносан на податке у туризму у 2022. години, када је евидентирано укупно 687.849 долазака туриста у Војводину, што је 17,8 одсто укупних долазака у Републику Србију у истом периоду и чак 56,3 одсто више у односу на 2021. годину. Укупан број ноћења је скоро два милиона, и важно је истаћи да је то бољи резултат него 2019. године. Према његовим речима, заједничке активности Секретаријата са Привредном комором Војводине и Туристичком организацијом Војводине на промоцији наше покрајине на многобројним местима на свету сигурно имају удео у том резултату.

„Заједно ћемо наставити сигурним стопама не само ка развоју, него и у погледу очувања гастрономије Србије и Војводине. Екипа која ће нас представљати на овом такмичењу ће припремати јела креирана са Асоцијацијом, те ћемо се трудити да поред доброг резултата представимо и наше укусе, што и јесте део нашег посла – промоција гастрономије. Подршка свих државних органа и партнера веома је важна, поготово нама у туризму и угоститељству као једном од носилаца привреде. Трудимо се да гастрономски аспект подижемо на виши ниво и утичемо на унапређење квалитета, како радника, тако и објеката и читавог посла“, рекао је председник УО Кулинарске федерације Србије Горан Радивојевић.

Осим Секретаријата, подршку овом удружењу су пружили и Привредна комора Војводине и Туристичка организација Војводине, те су данашњем догађају присуствовали и секретар Удружења услуга ПКВ Бранислав Мамић и Милица Шушњић из ТО Војводине.

Ова заједничка институционална подршка јесте својеврстан „ветар у леђа“ Кулинарској федерацији Србије, која од 19. до 22. фебруара учествује у полуфиналном такмичењу шефова и јуниора из преко 40 земаља света – „Global Chefs Challenge“, које се одржава у Риминију у Италији, у четири атрактивне категорије. Финално такмичење ће 2024. године бити одржано у Сингапуру као део најмасовнијег гастрономског догађаја – Светског конгреса кувара.