Иванишевић отворио Сајам предузетништва на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, отворио је данас Сајам предузетништва на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду, који организују Пољопривредни факултетУниверзитета у Новом Саду, Студентски парламент Пољопривредног факултета и Центар за развој каријере, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

,,Данас је кључна ствар континуитет, потом заједништво и будућност. Оно што годинама заједно радимо са Пољопривредним факултетом осигурава будућност не само пољопривреде, него предузетништва у пољопривреди. Ове године је Покрајински секретаријат за привреду и туризам први пут спровео конкурс за стартапове, односно за новооснована предузећа, а најављујем да ћемо у јануару објавити посебан конкурс за предузећа која су основана 2022. године, како бисмо им помогли у трећој години пословања која се показала као посебно тешка. Факултет препознаје будуће трендове развијајући предузетништво код својих студената. Са друге стране присутна је воља младих људи да се ухвате у коштац са предузетништвом, произведу нешто у Србији и остану у њој“, рекао је Иванишевић, истакавши да се институционална подршка огледа у креирању подстицајних мера подршке које ће и млади моћи да користе.

,,Подсетићу да смо у претходне три године преко 100 милиона евра директно усмерили ка предузетницима у свим областима привреде на територији АП Војводине, као и да исту тенденцију настављамо и у 2024. години. Инсистирамо на томе да је фирма отворена, да су плаћене све обавезе према држави и да нису отпуштани радници, односно да је предузетник запошљавао“, додао је Иванишевић.

Иванишевић је са окупљеним студентима разговарао о институционалној подршци предузетништву коју пружа Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

Декан Пољопривредног факултета, Недељко Тица, је истакао да је ова манифестација од великог значаја јер студенти на најбољи начин показују оно што су научили током студија.

,,Труд и залагање студената Пољопривредног факултета резултирало је изузетно квалитетним производима који су овде представљени и поносни смо на њихово прихватање наше визије да стечена знања примењују у пракси и да са новим производима обезбеђују егзистенцију како за себе, тако и за своје породице“, Рекао је Тица.

Декан Пољопривредног факултета је додао да је најбоља врста подршке коју Пољопривредни факултет пружа студентима који су се отиснули у предузетничке воде управо чињеница да Факултет и купује њихове производе.

Учесници су посетили укупно петнарест изложбених штандова студената који су произвођачи или који, пак, јесу пружаоци услуга, и који знање стечено на Факултету успешно примењују у пракси, док је овај Сајам прилика да се међусобно повежу, успоставе мрежу сарадника и партнера и представе другим студентима сопствени бизнис, пословне идеје и иновације.

Студенти су се представили са производним програмом, почев од меда и производа од меда, сирева, производа од лековитог биља, па све до алкохолних и безалкохолних пића, накита, софтвера и хардвера примењивог у дигиталној пољопривреди.