Иванишевић на панелу посвећеном економском оснаживању особа са инвалидитетом: особе са инвалидитетом су важни на тржишту рада

Данас је у новосадској Културној станици ,,Свилара“ уприличено представљање пројекта под називом „Посао по мери: Економско оснаживање особа са инвалидитетом“, у организацији Фондације Дивац, USAID-а и Форума младих са инвалидитетом, као и других партнера на пројекту. Овај Пројекат траје четири године, од 2022. до 2026. године, и у многоме ће помоћи особама са инвалидитетом да остваре право на једнак приступ запошљавању, те учинити њихов приступ тржишту рада отвореним, доступним и инклузивним.

Вредност Пројекта је два милиона долара, а финансиран је од стране Америчке агенције за међународни развој (USAID Србија).

У оквиру овог пројекта, данас је организован скуп за медије, у циљу представљања пројекта и активности на локалном нивоу, као и дискусија о изазовима са којима се суочавају особе са инвалидитетом при проналажењу посла и запошљавању, са акцентом на представљању главних активности за економско оснаживање особа са инвалидитетом на локалу.

Поред психосоцијалне подршке, пројекат предвиђа каријерно вођење, стручне обуке, радну праксу за младе са инвалидитетом, како би се изнашли и спровели многи механизми за финансирање поменутих активности, посебно у области предузетништва, а један од фокуса јесте и изградња капацитета послодаваца у циљу подршке инклузивног запошљавања особа са инвалидитетом.

Према речима организатора, у оквиру процеса јачања свести о актуелним проблемима, али и решењима овог социјално важног питања, улога медија и ресорних институција је од кључне важности како би се указало широј јавности и послодавцима на ово питање.

Учесник уводног панела био је покрајински секретар за привреду и турирам, др Ненад Иванишевић, који је, овом приликом, нагласио да је један од кључних ресора Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, као и да је спровођење активне политике запошљавања на територији Војводине од изузетног значаја, а у којој подршку Секретаријату пружа и Национална служба за запошљавање, покрајинска и локалне филијале.

,,Закон о запошљавању особа са инвалидитетом и професионалној рехабилитацији препознаје обавезу послодаваца да имају одређен број запослених ОСИ, или да плаћају одређени износ, мада би требало инсистирати да се ОСИ запошљавају. Покрајински секретаријат за привреду и туризам у сваком свом конкурсу предност даје привредним субјектима који имају запослене ОСИ. Тако смо усмерили преко 100 милиона динара управо тим субјектима који јесу исказали друштвену одговорност. Идеја јесте да у нашем новом програму преквалификација и доквалификација у ИТ сектору који креће од следећег месеца, посебна места за бесплатну преквалификацију и доквалификацију буду намењена ОСИ како би могли да стекну практично знање у области ИТ-ја и да се запосле“, рекао је секретар Иванишевић.

Очекивани резултати по окончању пројекта јесте унапређење вештина неопходних за запошљавање до 1.500 особа са инвалидитетом, унапређени капацитети код чак 200 послодаваца, као и ефикасно успостављена мрежа ментора и нови финансијски инструменти за запошљавање ОСИ.