Иванишевићу уручено одликовање – Крст Вожда Ђорђа Стратимировића

 

Нови Сад, 13. октобар 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, почасни је носилац одликовања ,,Крст Вожда Ђорђа Стратимировића“, који му је данас уручен уз Указ за пожртвованост, истрајност и борбу за очување традиције, а уз благослов и подршку потомака породице овог српског великана. 

Указ који су потписали Епископ сремски Господин Василије, и потомак Вожда Стратимировића, Иван Стратимировић, уручио је лично председник Центра за развој Шајкашке, и трећи потписник Узака, Данијел Кулачин, чији је Центар зачетник и носилац идеје о успостављању овог јединственог признања које одаје почаст једном од најзначајнијих историјских личности, команданта у важним и судбоносним биткама које је водила српска војска.

Ђорђе Стратимировић, командант српске војске 1848. године Аустроугарској, српски генерал кога су ондашњи Срби од миља звали вожд, потиче из угледне куће велепоседника породице Стратимировић из Кулпина, која порекло води из Херцеговине. Рођен у Новом Саду 7. фебруара 1822. године, сахрањен је у Бечу где је преминуо 15. децембра 1908. године. 

На иницијативу Центра за развој Шајкашке, уз подршку потомака породице Стратимировић, посмртни остаци су 27. септембра 2021. године пренети у Србију, тачније у Сремске Карловце, те положени на починак у земљи где је рођен, а тим поводом је у Саборној цркви Светог Николе одржана литургија и опело које је служио викар патријарха српског Порфирија епископ хвостански Јустин.

Секретар Иванишевић се овом приликом захвалио на указаном поверењу, истакавши да ово одликовање са собом поред симболике и културно-историјске снаге, носи велику одговорност, одговорност према породици, историји, традицији, мисији, а превасходно према људима за које се сматра одговорним.

Данашњем свечаном уручењу одликовања и уручењу Указа, присуствовао је председник Одбора за повратак посмртних остатака Вожда Ђорђа Стратимировића, Александар Ђурђев.