Здружена мисија за ефикасну реализацију пројекта ,,зелена стаза“ на месту некадашње пруге Петроварадин – Беочин

 

Нови Сад, 6. октобар 2021. –  Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и државни секретар у Министарству грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије, Енес Бухић, одржали су данас конференцију за медије на којој су представљене појединости у вези пројекта од заједничког интереса.

Реч је о изради пројектно – техничке документације у оквиру поступка реализације пројекта и имплементације пројектних активности на коридору некадашње пруге Петроварадин – Беочин, дужине 17,5 километара, која је предвиђена као подручје посебне намене, тачније туристички правац под називом ,,зелена стаза“.

За овај правац од 17,5 километара је исказано интересовање за претварање пружне деонице у ,,зелену стазу“ за пешаке и бициклисте.

,,Данас говоримо о једном од резултата заједничког рада Покрајинске владе и Владе Републике Србије. Формирана је радна група са циљем реализације важног пројекта изградње зелене стазе, као опште усвојеном појму, а са циљем да се што више развија цикло туризам, као један од посебних видова туризма, коме Секретаријат придаје посебан значај. Биће расписана јавна набавка за израду документације за ову стазу и по завршетку исте имаћемо представу о трошковима за извођење радова, а потом ће се утврдити свачији удео у изградњи стазе. Овај заједнички подухват јасно показује да синергија две владе даје одличне резултате“, рекао је покрајински секретар.

Иванишевић је додао да ће, као саставни део данашње теме, у наредном периоду бити представљена и мобилна апликација намењена бициклистима на територији Фрушке горе, као резултат мапирања бициклистичких и пешачких стаза дужине око 250 километара на територији Фрушке горе. 

,,Ово јесте опсежан пројекат и веома продуктиван, с обзиром да је чак и у време короне преко 17.000 цикло туриста било присутно у нашој земљи, а пошто се налазимо на европској рути три важне бициклистичке стазе, хоћемо да обогатимо и туристичку понуду покрајине“, рекао је Иванишевић.

Државни секретар, Енес Бухић, је истакао да су издвојена средства за пројектно – техничку документацију ,,зеленој стази“, а то је исход сарадње више министарстава у Републичкој влади, те да је веома важно да се настави даље улагање у инфраструктуру. 

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а у оквиру поменутог пројекта, посебно у домену привреде, планира да се у наредној години фокусира на енергетску ефикасност, што ће бити формулисано као посебан критеријум за привреднике који конкуришу на средства, посебно за набавку машина и опреме. Секретаријат ће својом програмском политиком настојати да утиче и на унапређење и подстицај домаће производње на територији АП Војводине, попут производње домаћих бицикала.