Делегација Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у радној посети општини Апатин

 

Апатин, 26. фебруар 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, боравио је данас у радној посети општини Апатин.

У просторијама ЈП за управљање путничким пристаништем ,,Марина Апатин” секретар Иванишевић се састао са председницом општине Апатин, Дубравком Кораћ, где су у присуству сарадника разговарали на тему туристичких потенцијала општине Апатин, са посебним акцентом на изградњу Визиторског центра. Незаобилазна тема разговора била је развој ове Општине, као и локални планови у области инфраструктуре, привреде, туризма у овој години и у наредном периоду.

Истичући да је буџет Секретаријата увећан за значајних 66 одсто, секретар Иванишевић је истакао да је јасан став Покрајинске владе да се више улаже у област привреде и туризма.

,,Конкурсе које расписујемо наредне недеље, за набавку машина, опреме, репроматеријала, за унапређење туристичких потенцијала, јесу директна подршка привредним субјектима, али желимо да у разговору са представницима локалних самоуправа сагледамо и шта су потребе локала, те да заједно конципирамо конкурсе на које ће се јављати локалне самоуправе. Имамо намеру да уложимо новац и у интернет маркетинг локалних туристичких организација, као и у њихово формирање где их на локалу нема, јер су управо оне носиоци туристичке понуде и њеног пласмана на локалу”, рекао је Иванишевић, додавши да кроз унапређење туристичке понуде Апатина, призове што већи број, најпре домаћих,а потом и релаксирањем мера, и страних туриста.

Председница Општине Апатин је нагласила да је идеја сусрета сагледавање могућности сарадње Секретаријата и Општине са циљем унапређења и развоја привреде, туризма, инфраструктуре и спровођење заједничких капиталних пројеката од значаја за Општину, са посебним акцентом на туристичким потенцијалима.

Након састанка, делегација је обишла марину Апатин, те смештајне капацитете ЈП ,,Марина”, уз разговор и о Визиторском центру, при чему се заправо мисли на санацију објекта, тачније чарде ,,Харчаш”, чији је управљач Туристичка организација Општине Апатин, а која је донела је одлуку да у сарадњи са Општином изврши пренамену објекта и употреби га као визиторски центар намењен обиласку Горњег Подунавља. Уз смештајне капацитете Јавног предузећа и сам Центар, значајније ће се позиционирати и Апатин,као центар овог заштићеног подручја. Прва фаза радова подразумева реконструкцију постојећег објекта Чарде са угоститељском инфраструктуром и салом за презентације и предавања о Горњем Подунављу, док друга фаза обухвата проширење смештајних капацитета, што може значајно да утиче на повећање броја ноћења у овој Општини.

Делегација је посетила и привредне капацитете Општине, тачније компанију ,,Stefan Street doo“ и Радио Дунав, који послују у домену креативне економије и медија, као и Радио-телевизују Апатин, где је гостујући на телевизијском програму, секретар Иванишевић говорио о предстојећим конкурсима које Секретаријат расписује у понедељак 1. марта, из области привреде и туризма, али и о актуелној ситуацији и утицају пандемије на привредне токове и туристичку делатност у АП Војводини.

Наведене медијске куће су као корисници средстава по конкурсима из области креативне економије Секретаријата, значајно унапредили и осавременили своје пословање.

Учесници радне посете Апатину, у делегацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам су и помоћник покрајинског секретара за област рада и запошљавања, Илона Пелт, помоћник за област привреде, Маријана Четојевић, помоћник за област туризма, Милан Јарић, а учесник посете је био и директор Канцеларије ,,Европски послови“ АП Војводине, Александар Симурдић, са сарадницима.