Дани Војводине у Београду по пети пут – препознатљиво гостопримство, менталитет и гастрономија

 

Београд, 30. мај 2017. – Ове године се по пети пут одржава чувена војвођанска манифестација ,,Дани Војводине“ у Граду Београду, у организацији Туристичке организације Војводине, а уз свесрдну подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, као и Привредне коморе Србије и Града Београда. Манифестација ће се одржавати на неколико градских локација, у периоду од 1. до 3. јуна, уз разноврстан културно-уметнички и гастрономски програм, прилагођен деци и одраслима, као и породицама.

Тим поводом је данас у свечаној сали Скупштине Града Београда, одржана конференција за медије на којој су учествовали потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, директорица Туристичке организације Војводине др Наташа Павловић, директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић и директор Установе културе ,,Вук Стефановић Караџић” Светислав Гонцић.

Потпредседник Иван Ђоковић је указао на велике потенцијале и значај представљања војвођанске туристичке привреде на двоипомилионском тржишту Београда, јер у претходним годинама такав вид промоције није био на задовољавајућем нивоу.

,,Ове године смо представљање Војводине Београду решили да квалитативно обогатимо, укључујући и установу културе, где ће бити одржан део културног програма својствен Војводини. Као и до сада, приликом промоције биће уприличен непосредан контакт са грађанима Београда, који је за нас најзначајније тржиште, не само по посетама туриста, већ и по броју дневних екскурзија. Ови туристи највише конзумирају производе који су традиционално војвођански, потом кратки градски одмори, превасходно у Новом Саду, као и сеоски, односно рурални туризам и вински туризам. Оно што сматрамо да Београду није довољно познато јесу манастирске туре, док Фрушка гора није довољно нити истражена нити обликована у туристички производ”, рекао је Ђоковић и додао да је ове године, поред стандардне понуде у оквиру манифестације ,,Дани Војводине“ у Београду, укључене и асоцијације и удружења винара Војводине, што је изродило и изузетан догађај Салон вина Војводине, који ће бити одржан у петак и суботу у хотелу Radisson Blue Old Mill у Београду, у присуству бројних еминентних званица.

,,Војводина свакако јесте једно од важних туристичких дестинација за Београђане, било да је то посета салашима, Новом Саду или манастирима на Фрушкој гори. Све занимљивије такође постају и винарије, и оне мале породичне али и оне које могу да угосте веће групе” наводи др Наташа Павловић, директор Туристичке организације Војводине.

,,Велико нам је задовољство да Београђанима и њиховим гостима представимо све лепоте Војводине, те да покажемо колико могућности за леп и пријатан одмор постоји” додала је Павловић.

Нови Сад носи две титуле, Омладинска престоница Европе 2019. године и Европска престоница културе 2021. године. Обе титуле у наредном периоду допринеће развоју Новог Сада у културном, социјалном и економском смислу. Позната Петроварадинска тврђава, домаћин је ове године по 17-ти пут интернационалном музичком фестивалу ЕXИТ, који ће се одржати од 06. до 09. јула.

Осим Новог Сада, Сремских Карловаца и прелепе Фрушке горе, Војводина је дестинација и салаша, разноврсне гастрономије, добрих вина и многобројних догађаја. Током летњег периода постоји безброј могућности одмора и активности на плажама војвођанских река и језера, а на 120 км од Београда, у Бачком Петровцу, налази се Аква парк ,,Петроланд”, највећа до сада изграђена туристичко-забавна атракција у Србији. Осим водених занимација, посетиоцима су на располагању и адреналин парк и спортски терени. У срцу Фрушке горе, изоловани од урбаног, туристи могу уживати у понуди етно комплекса “Врдничка кула” у Врднику. Шетња “стазом здравља”, спа и велнес програми, богата гастрономска понуда, вински подрум, садржаји за децу само су део понуде овог комплекса. Фрушка гора је незаобилазна за све излетнике који желе да уживају у пешачким, бициклистичким стазама, богатим ризницама 16 православних манастира или да посете неку од многобројних винарија и пробају бермет, слатко десертно вино карактеристично за ово подручје.

Према подацима Републичког завода за статистику Србије, у 2016. години АП Војводину је посетило 8 одсто више туриста него 2015. године, и они су остварили 13% више ноћења. Од укупног броја, домаћи туристи остваре 59 одсто ноћења.

Директор ТОБ-а је овом приликом истакао значајну сарадњу с Туристичком оргнизацијом Војводине, као и са Новим Садом, најавивши поред већ потписаног споразума о сарадњи са главним административним центром АП Војводине, потписивање истог и са ТОВ-ом у наредном периоду, истакавши чињеницу да је ТОБ значајан стратешки партнер Војводини.

Светислав Гонцић се осврнуо на карактеристичне чари војвођанске равнице и њених житеља и позвао заинтересоване грађане на концерт који ће у суботу бити уприличен у овој установи културе. Бесплатне карте за овај догађај могу се преузети на билетарници Установе културе ,,Вук Стефановић Караџић”.