Zamenik Pavle Počuč o sistemskom rešavanju problema unutar IKT sektora na Konferenciji evropskog projekta ,,Dizajniraj svoj posao“

Obraćanje zamenika pokrajinskog sekretara, mr Pavla Počuča

Novi Sad, 05.februar 2018. – Danas je u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine održana završna konferencija evropskog projekta ,,Dizajnirajte svoj posao”, a u okviru programa ,,ERASMUS +“. Naziv konferencije je ,,Odgovor na nedostatak kvalifikovanih IT radnika u Jugoistočnoj Evropi”, u organizaciji Centra za omladinski i društveni razvoj ,,RES POLIS“, suorganizatora Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, uz podršku Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Cilj samog Projekta je nastojanje da se pronađu održiva i sistemska rešenja za povećanje zaposlenosti, posebno među mladima, kroz saradnju i uključivanje aktera iz svih sektora društva, relevantnih institucija donosioca odluka i univerziteta.

Ovim se stvara novi pristup kroz nove kratkoročne i jednostavnije nastavne IKT programe, koji se mogu sistematski koristiti za ekonomsko i obrazovno osnaživanje nezaposlenih i ljudi sa manjim mogućnostima. Istovremeno, ovi programi mogu sistematično povećavati digitalne kompetencije i mogućnosti za učenje tokom celog života celoj populaciji ciljane zemlje.

Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, prilikom svog obraćanja je istakao da problem, ali i velika prilika, leži u IKT sektoru, sektoru sa stalnim rastom i potrebom za radnom snagom u kojoj oskudevamo.

,,S jedne strane imamo veliki broj nezaposlenih koji traže posao, te u nedostatku istog migriraju u druge razvijene zemlje, dok sa druge imamo rastući IKT sektor u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom snagu. Potreban je zaista mali korak da sve ove talente i dostignuća pretvorimo u preko potrebnu bazu IT strucnjaka od inženjera racunarstva i programiranja do umetnika koji vladaju digitalnim alatima. IKT sektor je grana privrede koja se najbrže razvija u odnosu na druge grane i koja konstantno beleži dobre rezultate“, rekao je Počuč i naveo podatke koji idu u prilog ovoj tvrdnji.

,,Ukupni poslovni prihodi IKT sektora u Srbiji su premašili 4 milijarde evra u 2017. godini, pri čemu je izvoz usluga u ovom sektoru prošle godine porastao za čak 22 odsto, odnosno oko 900 miliona dolara.  Rast trgovinskog salda IKT usluga je skoro 25 odsto i za očekivati je da ta stopa raste, a samim tim se i da se ispune očekivanja da do 2020. godine izvoz IKT usluga dostigne 1,5 milijardi evra“, naveo je Počuč.

Zamenik Počuč je dodao da su Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada i lokalne saouprave, u skladu sa uočenim problemima povećali upisne kvote na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, potom je pokrenuta izgradnja inovacione infrastrukture u Novom Sadu, Nišu, Beogradu, i drugim gradovima, uvedena je informatika kao obavezan predmet od petog razreda osnovne skole, a u toku su pilot projekti i intenzivne obuke i kursevi prekvalifikaciju u IT sektoru širom Srbije.

Na konferenciji su predstavljena rešenja za premošćavanje jaza u veštinama u IKT sektoru i predstavljeni primeri dobre prakse u Jugoistočnoj Evropi, a kroz pet sesija, plenarnih rasprava, tematskih okruglih stolova i radionica.

Obraćanje člana Gradskog veća za privredu Grada Novog Sada, Milorada Radojevića