U radnoj poseti Gradu Somboru: Jačanje saradnje na lokalnom nivou – jačanje privrede u čitavoj Pokrajini

 

Novi Sad, 11. decembar 2020. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević boravi danas u radnoj poseti Gradu Somboru, gde se sastao sa gradonačelnikom Sombora Antoniom Ratkovićem u prisustvu saradnika, v.d. podsekretara Slavoljuba Arsenijevića i v. d. pomoćnika za oblast turizma Milana Jarića.

Učesnici susreta su razgovarali o saradnji u narednom periodu, mogućnostima unapređenja saradnje, posebno u okviru resora ključnih za Sekretarijat, tačnije privrede, preduzetništva, zapošljavanja, elektronskih komunikacija, sa posebnim akcentom na stare i umetničke zanate i turizam koji je jedna od najugroženijih privrednih grana, a usled aktuelne krize uzrokovane pandemijijom virusa Covid-19. Razgovaralo se i o kreiranju mera podrške, koje će biti inkorporirane u novim javnim konkursima predviđenim za prvi kvartal 2021. godine.

Ističući da je Grad Sombor i do sada imao dobru saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu z turizam, ističući da je oko 50 miliona dinara usmereno u ovaj grad, sekretar Ivanišević je istakao da saradnja uvek može da bude na znatno višem nivou, te da aktuelni gradonačelnik ima tim koji može da ponudi mnogo kvalitetnih projekata.

,,Sekretarijat u predviđenom budžetu ima povećanje budžeta za čak 66 odsto, tako da postoji plan da se oko 400 miliona dinara koji bi trebalo da bu dodeljeni putem konkursa, usmeri kako na privredu, tako i na turizam, privrednicima, ali i oko 50 miliona resoru zapošljavanja. Ideja koju predstavljamo jeste i organizacija info dana, početkom naredne godine, koji će biti namenjeni privrednicima, a na nivou jedinica lokalne samouprave. Stoga nam je potrebno da nam i gradonačelnik Sombora sa svojim timom pomogne da se okupi što veći broj privrednika, a shodno aktuelnim merama, bilo putem digitalnih platformi, bilo uživo, kako bismo im predstavili programe Sekretarijata, ali i Razvojnog, Garancijskog fonda AP Vojvodine, kao i Razvojne agencije Vojvodine, kako bi pomogli privredi i turizmu”, rekao je Ivanišević, dodavši da postoji ozbiljan prostor za dalju saradnju kako sa Somborom, tako i sa drugim lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine.

Ivanišević je dodao da postoji potencijal za saradnju u domenu turizma, s obzirom da je u Somboru jedan od ključnih problema nedostatak smeštajnih kapaciteta, a da su mogućnosti velike i u pogledu porodičnih delatnosti. On je istakao i da Sekretarijat planira da privredu pomogne u najširem smislu, uzimajući u obzir subvencionisanje preduzetništva za nabavku mašina, opreme, repromaterijala, kreativnu, socijalnu ekonomiju, dok se poseban značaj stavlja i na već započete aktivnosti u oblasti ženskog preduzetništva, kako bi se preduzetnice na što adekvatniji način podstakle da konkurišu za sredstva Sekretarijata i lokalnih samouprava.

Sekretar Ivanišević je ovom prilikom posetio i samostalnu zanatsku radnju, saračku radionicu ,,Đuran“, kao i vinariju ,,Vučji podrum“, koje su reprezentativni primer privrednog života u Somboru i koje, svaka u svom domenu, ovaj grad stavljaju na mapu vinskog turizma i poštovaoca starih i umetničkih zanata.