U Medija centru Vojvodine održan okrugli sto „Sloboda izražavanja unutar vojvođanskih nacionalnih zajednica“

Novi Sad, 5. novembar 2015. – Sloboda izražavanja unutar vojvođanskih nacionalnih zajednica se ne može izdvojeno posmatrati u odnosu na slobodu izražavanja u medijima u celom društvu. Ovo je jedan od preovlađujućih zaključaka iz današnje rasprave održane u Medija centru Vojvodine, u kojoj su učesnici pokušali da odgovore na niz pitanja, između ostalog, kako pomoći medije nacionalnih manjina i istovremeno očuvati nezavisnu uređivačku politiku, pogotovu u kontekstu aktuelnih reformskih procesa i privatizacije lokalnih medija.

Panelisti okruglog stola bili su šefica Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji Gordana Janković, zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović, dr Alpar Lošonc sa Univerziteta u Novom Sadu i medijski ekspert Miroslav Keveždi. Okruglom stolu prisustvovao je i potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin.

Jedna od tema se odnosila na gašenje manjinskih medija. U raspravi su izneti podaci da je od 28 medija na manjinskim jezicima prodato osam, da će još pet biti prodato, dok je 11 medija ostalo neprodato i da su četiri ugašena.

Na pitanje novinara da prokomentariše gašenje ovih medija, Miroslav Vasin je rekao je to veoma loše za društvo. Vasin je izneo mišljenje da su neadekvatna zakonska rešenja dovela do tendencije gašenja ovih medija i da se to moralo izbeći.

„Danas smo u situaciji, naročito je to značajno za Vojvodinu, da su mediji na jezicima nacionalnih zajednica nešto što održava duh multietničnosti u Vojvodini i neminovan deo tog procesa. Gašenje medija na manjinskim jezicima sigurno će značiti korak unazad u realizaciji demokratskih principa“, rekao je Vasin i ukazao na značaj medija na jezicima nacionalnih zajednica u korpusu ostvarivanja kolektivnih prava nacionalnih manjina, ali i njihovu ulogu u profilisanju Vojvodine, kao multikulturne zajednice.

Na pitanje koliko urednici i novinari pravilno izveštavaju o manjinskim zajednicama, Vasin je istakao da u Srbiji, generalno, postoji problem vrednosnog sistema.
„Naš vrednosni sistem je u krizi, u njemu je došlo do tabloidizacije i „farma“-izacije celog društva. On je postao takav da u prvi plan nameće zaključke koji su potpuno suprotni normalnom vrednosnom sistemu. To najviše i plaši, jer je najteže menjati vrednosni sistem. Nažalost, mi smo vrlo brzo uspeli da pokvarimo vrednosni sistem, a vrlo će biti dug put povratka normalnom vrednosnom sistemu. A drugo pitanje je i da li mi uopšte želimo da se vratimo normalnom vrednosnom sistemu“, izjavio je Miroslav Vasin.