Susret sa predstavnicima poljskog Vojvodstva Lubuš: Osnažiti saradnju na svim poljima

Novi Sad, 26. septembar 2018. – U Pokrajinskoj vladi, danas se potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sastao sa visokim predstavnikom poljskog vojvodstva Lubuš, Tadeušom Jedržejčakom, koji ovih dana boravi u AP Vojvodini sa predstavnicima privrednog sektora koji su uzeli učešće na regionalnom poslovnom forumu u Novom Sadu.

Đoković i Jedržejčak su ragovarali o mogućnostima međuregoionalnog povezivanja, produbljivanja saradnje, kao i o intenzivnijem povezivanju univerziteta i zdravstva dve regije i obrazovnog kadra.

Tadeuš Jedržejčak boravi u Vojvodini sa grupom preduzetnika koji učestvuju na Regionalnom poslovnom forumu, koji se od 25. do 27. septembra 2018. godine održava u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu, na B2B susretima zainteresovanih kompanija i privrednika, kao i predstavnika poslovnih institucija. Sektori na koje je stavljen fokus ove godine su turizam, poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i metalo-prerađivačka industrija. Poslovni forum organizuju Skupština evropskih regija i Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine i Evropskom mrežom preduzetnika, uz podršku Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.  

Potpredsednik Đoković je istakao značaj prijateljskih odnosa dve regije i njenih predstavnika, i podsetio na nedavne razgovore u Zjelonoj gori u vezi sa potencijalnim zapošljavanjem ljudi iz Vojvodine i Srbije. ,,Prepoznajemo potrebu za intenzivnijom saradnjom. Kod nas je došlo do snažne ekspanzije stranih investicija u automobilskoj industriji. Značajna je kineska investicija od 1.3 milijarde  dolara u fabriku autopneumatika na teritoriji Grada Zrenjanina. Kada uzmemo u obzir investicije u prethodnom periodu, značajno je istaći da će one preuzeti preostali deo raspoložive kvalitetne radne snage, a usled prisutnog odliva radne snage u inostranstvo, počele su da se primenjuju mere kako bi se radnici zadržali. Država je podigla cenu rada sa tendencijom da se to nastavi i u budućnosti, pri čemu su polsodavci izloženi konkurenciji, što domen industrijske proizvodnje približava evropskim standardima“, rekao je Đoković, osvrnuvši se i na izvesno povezivanje sektora zdravstva i visokog obrazovanja.

Đoković je ovom prilikom uputio podršku političkoj socijaldemokratskoj opciji Jedržejčaka, na predstojećim izborima u Republici Poljskoj, s obzirom da je ova politička opcija ostvarila vidne rezultate kako na lokalnom nivou, tako i u saradnji sa AP Vojvodinom.

Delegacija Vojvodstva Lubuš planira da poseti čuvena vinogorja sa ovih prostora, kao i vinarije, s obzirom na njihovu zainteresovanost za oblast vinarstva i vinogradarstva, potom Institut ,, BioSense“, kao i druge naučne institute AP Vojvodine radi što bolje razmene iskustava i primera dobre prakse.

Susretu su prisustvovali pomoćnici pokrajinskog sekretara, mr Sergej Tamaš i Branislav Bandić.