Susret privrednika Srbije i Crne Gore u Podgorici

  

Podgorica, 27. oktobar 2017. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, učestvovao je danas na skupu u Privrednoj komori Crne Gore, gde se razgovaralo o međunarodnoj saradnji dve države i njenih regija, prevashodno na privrednom planu. Privredna komora Vojvodine je ovom prilikom okupila 17 preduzeća iz AP Vojvodine iz različitih, ali ključnih sektora privrede, koji će se na ovaj način efikasno povezati sa potencijalnim partnerima i saradicima, kompanijama iz Crne Gore, koje su takođe prisustvovale susretu. 

Organizovanje poslovnog Foruma u Podgorici privrednicima dve zemlje pruža mogućnosti za saradnju i ostvarivanje interesa, kao i ulaganja, kreirajući, pritom, širok tržišni okvir, unapređenje poslovnog okruženja, usklađivanje posebnih i uzajamnih interesa, kao i međusobne razmene znanja i iskustava. 

Potpredsednik Ivan Đoković je stava, s obzirom da je nadležan za resor privrede, da je neophodno prepoznati strateške pravce budućeg delovanja i saradnje između dve ekonomije. 

,,Dani Vojvodine u Podgorici nisu spontano i nasumično organizovani. Prema statistikama, strategijama i strateškim razmišljanjima, ustanovljeno je da će propulzivnost kapitala, investicija i privredne saradnje u budućem periodu i narednim godinama moći samo da raste i da napreduje. Kao posledica baštitenja nekada zajedničkog privrednog prostora, komplementarnost naših privreda, povezanosti na ličnom, političkom i nacionalnom planu, bez obzira na njihove formate, uslovljeni smo da zajednički strateški delujemo, usko povežemo naše privrede, turističku privrednu i proizvodnju, da zajednički istupamo kako ka stranim turističkim tržištima, tako i ka tržištima na kojima bi trebalo zajednički plasirati zajedničke robe i prostor usluga koji nije dovoljno iskorišćen u inostranstvu, a potiče sa ovih prostora. Godine 2008. ostvaren je istorijski maksimum u iznosu od 245 miliona dolara spoljno-trgovinske razmene, i sigurno bi trebalo težiti ka ponovnom ostvarenju tog cilja dobro strukturisanim radom i organizacijom“, rekao je Đoković. 

On je dodao da robno-trgovinska razmena varira iz godine u godinu, raste i pada, te u ovom trenutku iznosi 166 miliona dolara, dok postoji veliki trgovinski debalans na strani AP Vojvodine, tačnije mnogo veći izvoz iz Vojvodine od uvoza roba i usluga iz Crne Gore. 

,,Postoji mnogo prostora za saradnju, to su pre svega prostor privrede, a naročito poljoprivrede, regionalnog i međunarodnog turizma, stavljajući, pritom, akcenat na turizam između dve zemlje, unapređenje infrastrukture, tehnologije, IT sektora, međunarodnih projekata, posebno u oblasti Dunavskog regiona, i angažovanje u okviru projekta ,,Jedan pojas – jedan put“. Takođe, važan okvir delovanja i saradnje je i u oblasti obrazovanja, pošto je poznato da su naši univerziteti potpisali strateški sporazum o saradnji ove godine. Tema na kojoj bi trebalo zajednički raditi je i tema zajedničke imovine, potom klaster organizacije, inkubatori, digitalizacija, inovacije i kreativna ekonomija, u pogledu koje je Sekretarijat ove godine raspisao i prve javne pozive“, rekao je potpredsednik Đoković. 

Đoković se osvrnuo i na činjenicu da postoje indicije da luka Bar postane centralna luka u ovom delu Mediterana, a imajući u vidu infrastrukturu, odnosno put Bar – Boljare, koji bi trebalo da se nadoveže na koridore u Srbiji koji su u završnoj fazi realizacije. To bi trebalo da dovede do olakšane logistike transporta, ali i do multiplikacije u ostalim granama privrede i do valorizacije prostora i rasta cena u nekretninama, privredi i poljoprivredi, kao i svemu što se nadovezuje na tu infrastrukturu. Budućnost saradnje se ogleda u zajedničkom apliciranju u prekograničnim projektima, posebno u okviru pomenutog Dunavskog regiona, što može omogućiti privlačenje kapitala i unapređenju političkog i privrednog ambijenta koji se zajednički mora stvoriti. Pored toga, trebalo bi razmišljati i o tome da svetski turista, pogotovo turista iz udaljenih tržišta, poput Kine, traži velik regionalni proizvod, tačnije proizvod većih dimenzija. U tom smislu je neophodno obezbediti cirkulaciju inostranih turista i zaokruživanje svih turističkih potencijala na nivou dva suvereniteta. 

Predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, čija institucija zastupa privrednike i njihove interese, istakao je da je od izuzetnog značaja međusobno povezivanje, poznavanje potreba tržišta dve zemlje i otvaranje istih, uspostavljanje kontinuirane saradnje između privrednih subjekata Crne Gore i Srbije, odnosno AP Vojvodine. 

Pored uspostavljanja uspešne trgovinske saradnje, od ovakvih i sličnih međunarodnih skupova se očekuje i inicijativa za zajednička ulaganja, proširenje kapaciteta i za druge vidove saradnje dveju privreda. Na takav način se privredne komore i komorski sistem Srbije, odnosno AP Vojvodine, i Crne Gore, mogu bolje povezivati, dogovoriti oko zajedničkih ulaganja i prenosu know-how, te unapređivati sradnju i povećati robno –trgovinsku razmenu.

Ono što jeste evidento po svim pokazateljima je činjenica da je Srbija na drugom mestu, odmah nakon Ruske Federacije, po broju turista koji dolaze u Crnu Goru. U pogledu ekonomske saradnje sa AP Vojvodinom, dominantan je uvoz iz Vojvodine u Crnu Goru, i to u vidu uvoza prehrambenih, poljoprivrednih proizvoda, mesne prerađevine, ulja, masti i mlinskih proizvoda.

Pored kompanija koje se bave delatnostima iz prehrambenog sektora, prisutne su bile i kompanije iz sektora metalske industrije.