Studenti ESTIEM Novi Sad u sklopu trodnevne međunarodne konferencije posetili Edukativni centar

 

U prostorijama Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad održana je konferencija za medije povodom posete studenata Evropsko udruženje studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta „ESTIEM” – lokalne grupe Novi Sad ovom obrazovnom centru. Poseta je organizovana kao deo trodnevne međunarodne konferencije koja je danas počela u Novom Sadu, a potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i direktor Edukativnog centra Đurađ Milanović ugostili su studente i razgovarali sa njima o planovima i aktivnostima kojima podižu kapacitete i međunarodni status svoje organizacije.

Potpredsednik Đoković rekao je da su ovakve i slične konferencije, koje okupljaju velik broj mladih, perspektivnih studenata i budućih preduzetnika, veoma značajne kako za AP Vojvodinu i Grad Novi Sad, tako i za Edukativni centar, čiji se programi kreiraju i prilagođavaju potrebama tržišta rada i preduzetništva. Efikasna saradnja ovog centra sa resornim Sekretarijatom rezultira uspešnim sprovođenjem postojećih i planiranih podsticajnih mera kreiranih sa svrhom afirmativne edukacije i smanjenja stope nezaposlenosti u Pokrajini. „Pored brige o nezaposlenima, važno je i da se i studenti po okončanju obrazovanja uključe u sve procese, jer je potrebno da ih postepeno uvedemo u radni život, oslanjajući se na kreativne industrije, inovacije, savremena znanja”, rekao je potpredsednik Đoković.

Direktor Edukativnog centra Đurađ Milanović podsetio je na to da je Edukativni centar osnovan zbog borbe protiv nezaposlenosti, kao i na to da ovaj centar sprovodi 40 obuka godišnje namenjenih osobama bez posla. Dodao je i da se programi obuka, prekvalifikacija i dokvalifkacija koncipiraju na osnovu analiza i podataka o potrebama koje imaju Nacionalna služba za zapošljavanje i poslovni partneri Centra.

Studenti Fakulteta tehničkih nauka koji studiraju industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment, a čiju studentsku organizaciju podržavaju prestižni međunarodni univerziteti, na trodnevnoj konferenciji, koja se održava na nekoliko lokacija u Novom Sadu, održavaće radne grupe i treninge u kojima učestvuje preko 300 studenata iz regiona i EU. Ovakvim okupljanjima studenti sa 180 univerziteta i iz 31 zemlje sveta nastoje da se udruže i povežu svoje pojedinačne organizacije kako bi proširivali znanja i razmenjivali iskustva.