Stručni skup o razvoju konkurentnosti privrede kao vid podrške preduzetništvu, klasterima i inkubatorima u Srbiji

 

Stručni skup pod nazivom ,,Podrška malim i srednjim preduzećima, klasterima i inkubatorima u funkciji razvoja konkurentnosti privrede“, održan je danas u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam uz podršku Mađarske nacionalne trgovinske kuće. Skup je realizovan i uz podršku predstavnika lokalnih samouprava, privrede, komorskog sistema, razvojnih agencija, klaster organizacija, poslovnih inkubatora i fondova, uz svesrdno učešće predstavnika Ministarstva privrede Mađarske – Odseka za razvoj klastera, kao i predstavnika privrede Mađarske.

Skup se organizuje sa ciljem identifikovanja ključnih problema i definisanja osnovnih pravaca razvoja konkurentnosti privrede, definisanja mera podrške privredi i preduzetništvu u narednom budžetskom periodu, definisanja konkretnih proizvoda namenjenih preduzećima u klasterima i inkubatorima od strane banaka, osiguravajućih kuća, razvoja projektnih ideja sa predstavnicima 5 klastera iz Mađarske, kao i većeg angažovanja studenata u procesnim i projektnim aktivnostima preduzeća, klastera i inkubatora.

Otvarajući konferenciju, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je veliki značaj današnje teme kao vida podrške udruživanju preduzeća, razmeni znanja i njihovom napretku, naglašavajući veliku ulogu učesnika iz Mađarske koji su, prema njegovim rečima, mnogo dalje odmakli po pitanju poslovnih inkubatora i klasterskog udruživanja.

„Kada govorimo o podršci malim i srednjim preduzećima, ona može biti finansijska i instrumentalna. Finansijska podrška je naravno neophodna i treba da se kreće u realnim budžetskim okvirima, ali je instrumentalna podrška ključna jer stvara ambijent za povezivanje malih i srednjih preduzeća, a stvaranje takvog ambijenta je svakako jedan od ciljeva Pokrajinskog sekretarijata za privredu i cele pokrajinske administracije“, istakao je predsednik Pastor. Govoreći o klasterima, predsednik pokrajinskog parlamenta je rekao da njih u Vojvodini ima više desetina, ali da najveći broj njih postoji samo „papirološki“, da postoje pravni okviri koji nisu popunjeni realnim sadržajem i ukazao na neophodnost oživljavanja i pružanja podrške ovakvom vidu udruživanja.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, ističe da je razvoj konkurentnosti privrede dugotrajan proces i zahteva značajno angažovanje mladih, stručnih ljudi koji bi, uz podršku iskusnih privrednika i stručnjaka iz različitih oblasti, morali da budu pokretačka snaga naše privrede.

,,Imperativ za koncipiranje adekvatnih mera podsticaja i dobre politike koja bi trebalo da rezultira novim privrednim kvalitetom je komunikacija između donosioca odluka, privrede i nauke. Trudićemo se da uvek prepoznamo i oslušnemo zahteve onih ka kojima ćemo usmeravati podršku. Klasteri i inkubatori su sigurno strateško sredstvo koje omogućuje da se u uslovima barijera koje donosi konkurentnost podigne i kapacitet malih i mikro preduzeća“ rekao je Đoković, ukazavši da je neophodno podići menadžerske i administrativne kapacitete klastera i inkubatora, te da je ono što je bilansno indiferentno i nije prikazano u statistikama jeste ljudski kvalitet.

Potpredsednik Đoković je istakao da srednja i velika preduzeća jesu poslovni giganti koji dobro posluju i imaju razvijena tržišta, te kojima podstrek pokrajinske administracije i nije toliko značajan, koliko to jesu konstruktivne promene na nivou republičkih propisa. On je dodao da je ove godine osnovan i Savet za razvoj konkurentnosti, ustanovljen pri Sekretarijatu, čiji su članovi stručnjaci iz oblasti privrede i nauke, a čiji rad doprinosi formiranju inovativnih programskih aktivnosti, kao i unapređenju stručnih i iskustvenih kapaciteta Sekretarijata. Cilj Saveta jeste razvijanje efikasnog ,,trostrukog heliksa“, tačnije povezivanja privrede, naučno-istraživačkih institucija i predstavnika vlasti, kao donosioca odluka kako bi se unapredio postojeći privredni ambijent.

Učesnici skupa koji su takođe dali svoj doprinos njegovoj realizaciji su direktor Razvojne agencije Srbije, Željko Sertić, predsednik Privredne komore Vojvodine, Ratko Filipović, predsednika Saveta za razvoj konkurentnosti AP Vojvodine, prof. dr Slobodan Morača, regionalni predstavnik Mađarske trgovačke kuće u Novom Sadu, Mihalj Čaki, predsednik Asocijacije Inovativnih Klastera iz Mađarske, Gal Kermendi i drugi.