Povezivanje ljudi, tržišta i stvaranje novih kulturnih obrazaca u Dunavskom slivu u fokusu 8. Dunavskog biznis foruma

Novi Sad, 26. septembar 2019. – Konferencija za medije povodom predstojećeg 8. Dunavskog biznis foruma, koji se održava 3. i 4. oktobra 2019. godine u Master centru Novosadskog sajma, održana je danas u Skupštini AP Vojvodine, čiji je domaćin bio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, koji je i učesnik Foruma.

Dunavski biznis forum je jedan od najznačajnijih regionalnih skupova, posvećen implementaciji Dunavske strategije i uticaju biznisa na njen odgovoran i održiv razvoj. Ove godine, pored zemalja iz regiona, zemalja EU, učestvovaće i gosti iz Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Vijetnama i Indonezije.

Pored potpredsednika Đokovića, predsednik Programskog saveta Foruma, prof. dr Radovan Pejanović, izvršni direktor Foruma, Vlado Markanović, kao i gosti i Slovenije, koji su suorganizatori Foruma, govorili su o pripremama za 8. Foruma, učešće predstavnika privrede, politike, kulture i medija iz 14 zemalja Podunavlja u sprovođenju Dunavske strategije.

S obzirom da je Dunavska strategija jedan od značajnijih razvojnih programa, te da je izazov i motiv za sve generacije, posebno zbog činjenice da u Dunavskoj regiji živi oko 100 miliona ljudi, potpredsednik Đoković je istakao da je osmi put Forum pod okriljem Pokrajinske vlade i Media Inventa, te da stvaranje nove materijalne vrednosti i saradnja u regionu Dunava dovode do stvaranja novih kulturnih obrazaca u njegovom slivu.

,,Dobar životni standard, ujednačena kultura preduslov su da će privreda i turizam, nauka, moći da slede na pravi način Dunavsku strategiju. Mešovite su teme ovogodišnjeg Foruma, sami govornici su ljudi koji su bitni na međunarodnoj i domaćoj sceni, od gastronomije, turizma, sve do inovacija i digitalizacije, te biznisa kao pretpostavke razvoja. Siguran sam da će ovaj skup poslati, kao i prethodnih godina, jaku poruku i postići zajednički dogovor privrede, nauke, nevladinog sektora duž celog toka Dunava“, rekao je Đoković.

On je dodao da će uz pomoć rezultata i zaključaka koji budu postignuti na Forumu, svi učesnici na ispravan način moći da pristupe ne samo akademskoj misli zemalja koje su inkorporirane u Dunavskoj strategiji, već i fondovima i projektima koji su predviđeni ovom Strategijom.

„Dunavski biznis forum“ je plod privatnog i javnog partnerstva, tačnije saradnje ,,Media Invent“ d.o.o. i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, sa ciljem da se promoviše i afirmiše Dunavska strategija. Ove godine, osmi po redu Forum se organizuje pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Vlade AP Vojvodine i Grada Novog Sada, u organizaciji ,,Media Invent“ d.o.o., Unije poslodavaca Srbije, Udruženja za evropsku teritorijalnu saradnju ,,TERIS“ sa sedištem u Sloveniji, Instituta evropskih regiona iz Salcburga i klastera ,,Ekopanonia“ iz Novog Sada.

Ciljevi ovogodišnjeg Foruma su i unapređenje saradnje Srbije sa susednim i drugim evropskim zemljama, povezivanje ljudi, ideja, tržišta i njihovih potreba, izgradnja infrastrukture, razvoj energetskih sistema, upotreba kulture i kulturoloških obeležja, stvaranje optimalnih uslova za jačanje institucionalnih i ljudskih kapaciteta, promocija održivog razvoja, konkurentnosti, bezbednosti, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, socijalne politike, javnog i privatnog partnerstva, te kreiranje platforme za institucionalne i korporativne lidere.