Potpredsednik Ivan Đoković u poseti Subotici: Unapređenje privrede i značajna ulaganja u turizam

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, posetio je juče Regionalnu privrednu komoru Subotica, nakon čega je u prisustvu predsednika Komore, Slobodana Vojinovića i generalnog sekretara Komore, Ivana Vojnić Tunića, posetio gradonačelnika Grada Subotice, Bogdana Labana. Razgovori su bili usmereni na regionalni privredni razvoj, sa posebnim akcentom na unapređenje i održivost jedne od najefektivnijih privrednih grana – turizma – za koju su planirana značajna ulaganja u predstojećem periodu.

Potpredsednik Ivan Đoković je na konferenciji za medije naveo da će u toku ove godine, u skladu sa trenutnim finansijsko-pravnim okvirom, kao i planiranim sredstvima za narednu godinu, sagledati podsticajna sredstva i mere, sve u cilju privrednog rasta i unapređenja prevashodno turističkih sadržaja. ,,Težišne tačke daljeg rada Pokrajinske vlade su, pre svega, agroindustrija i poljoprivredna proizvodnja, zatim privreda i ekspanzivni razvoj turizma. Region Subotica je, kroz svoje privredne potencijale, prepoznat upravo kao težišna tačka ka kojoj je potrebno usmeriti mere u budućem periodu. Subotica i Palić su svojevremeno i bili prepoznati kao ključni turistički potencijal – kongresni i banjski turistički centri“, rekao je Đoković, dodavši da će Pokrajinska vlada nastojati da iznađe sistemsko rešenje problema čišćenja Palićkog jezera i za njegovo stavljanje u turističku i banjsko-lečilišnu funkciju.

Potpredsednik Đoković je posebno istakao da sve zemlje u okruženju AP Vojvodine mogu da donesu novu, dodatnu vrednost u pogledu investicija, turističke i robne razmene, dok Subotica predstavlja jednu od gravitacionih tačaka u kojoj se ostvaruje privredna saradnja i robna razmena. ,,U ukupnom izvozu region Subotice učestvuje sa 850 miliona dolara, što predstavlja 6,4 odsto u ukupnom izvozu Republike Srbije, a na teritoriji Subotice ostvaren je suficit od oko 137 miliona dolara. Tačnije, sve opštine koje su u nadležnosti RPK Subotica pokazale su u prethodnoj godini spoljno-trgovinski suficit“.

Đoković je u razgovorima sa subotičkim zvaničnicima naglasio da se u budućem periodu planira podsticanje investicija, zapošljavanja i prekvalifikovanja domaće radne snage, podsticanje preduzetništva, prepoznavanje potencijala za kooperaciju kod velikih giganata, podsticanje kreativne industrije, umetničkih i starih zanata, kao i prepoznavanje sistemskih potreba privrede.

Predsednik Regionalne privredne komore Subotica, Slobodan Vojinović, istakao je da su pokrenute mnoge teme od strateškog značaja za unapređenje i razvoj privrede u regionu Subotica, kao i mogućnosti zajedničkog delovanja kako bi se planirani ciljevi ostvarili, počev od železničkih infrastrukturnih projekata, industrijskih zona, zapošljavanjam, kao i master plana Palića. Vojinović je dodao da je, u pogledu turizma, zapostavljen lovni turizam, koji je svojevremeno bio veoma unosan, u okviru koga su poštovane sve zakonski propisane norme i standardi zaštite životne sredine. Pored toga, prema njegovim rečima, zapostavljen je i zdravstveni turizam.