Potpredsednik Ivan Đoković otvorio ,,Moja kravica Food Talk“: Gastronomija kao umetnost i nauka kreira nove koncepte u turizmu

Novi Sad, 9. jun 2017. – Najveća regionalna konferencija posvećena hrani i vinu ,,Moja kravica Food Talk“, ove godine se održava jubilarno po peti put i okuplja eminentne gastronomske stručnjake koji su u okviru tri panel diskusije kroz stručne prezentacije diskutovali o gastronomiji i raznim vrstama namirnica i jela, kao i o ulozi gastronomije u promociji vinske i ketering kulture i zaštite potrošača.  Konferenciju, upriličenu u restoranu ,,Beskraj“ u Petrovaradinu, otvorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković.

Organizaciju konferencije su sproveli ,,Color Media Communications“ i ,,HBO Color Media Events“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Grada Novog Sada i Udruženje za razvoj ruralnog i eko turizma Bač u srcu Bačke.

Prilikom otvaranja konferencije, potpredsednik Đoković je istakao da gastronomija  obuhvata privredu i turizam, ali se i nadovezuje na domene kulture, prirodnih nauka i šireg spektra društvenih nauka.

,,Gastronomija ne predstavlja samo fiziološku i biološku potrebu, gastronomija jeste nauka i umetnost, koja upotpunjuje stvaralačku dimenziju, obogaćuje kulturu, boji i gradi identitet čitavih prostora, gradova i regiona. Osnovna atrakcija za privlačenje turista i stvaranje vojvođanskog identiteta, jesu hrana i vino i njihov spoj. Jedan od strateških pravaca delovanja Sekretarijata je, pored ostalih ključnih delatnosti, i turizam, kao neotkrivena oblast u AP Vojvodini koju krasi tradicionalno gostoprimstvo, multietničnost i multikulturalnost“, rekao je Đoković, dodavši da gastronomija pruža mnoštvo mogućnosti za stvaranje novih koncepata i nove percepcije.

Po njegovim rečima, na samu oblast turizma, nadovezuju se brojne oblasti koje je nadopunjuju, poput gastronomije, te da manifestacije poput današnje konferencije ,,Moja kravica Food Talk“, u mnogome doprinose izlasku domaćih brendova na međunarodno tržište. ,,Israživanja koja smo sprovodili pokazuju da je primarna tržišna tražnja usmerena ka vojvođanskoj gastronomiji i vinarstvu, čardama i salašima, ali i ka kratkim gradskim vikendima, banjama i kulturno-istorijskom turizmu koji proizilazi iz multietničnosti“, rekao je Đoković.

On je najavio i raspisivanje konkursa iz oblasti turizma u narednom periodu, tačnije kapitalnih i tekućih subvencija, što će biti koncepcijski prošireno i na oblast ugostiteljstva, čime će biti obuhvaćen znatan deo turističke privrede u pokrajini.

U okviru konferencije, obrađuju se teme poput keteringa za zdravlje, kao  demonstracija kuvanja i priprema keteringa od zdravih namirnica, te na koji način ugostitelji i kuvari mogu da ponude konzumentima zdraviji izbor koji će zadovoljiti različite prehrambene potrebe, a u sklopu kulturnih osobenosti kroz hranu. Učesnici današnje konferencije i panela se i takmiče u kvizu znanja o hrani, vinu i kuvanju.

Ispred restorana je upriličen poseban program ,,Experience zone  – Discover the future of taste“ (srp. Iskustvena zona – Otkrijte budućnost ukusa), gde će biti predstavljena domaća kafa Sjenice, svadbeni običaji vojvođanskih Rusina predstavku tradicionalne nošnje, u režiji KUD ,,Taras Ševčenko”, potom priprema američkog roštilja, kao i predstavljanje hrane i pića zemalja celog sveta, ambasada, restorana, vinarija, pivara, destilerija, farmi i gazdinstava, uz likovnu koloniju na travi ,,Art Escape“.