Potpredsednik Đoković na prijemu delegacije Univerziteta u Šendženu, Guangdung, u Poslovnom inkubatoru Novi Sad

 

Novi Sad, 9. decembar 2019. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković sastao se danas sa delegacijom Univerziteta u Šendženu, Pokrajina Guangdung, NR Kina, koju predvodi rektor Li Kingkuan. Delegacija boravi u AP Vojvodini i gradu Novom Sadu, na poziv Univerziteta u Novom Sadu.

Učesnici današnjeg susreta, upriličenom u Poslovnom inkubatoru Novi Sad, diskutovali su o temama od obostranog interesa, prevashodno o razmeni iskustava u domenu privrede i nauke, te o umrežavanju univerziteta u Novom Sadu i Šendženu, posebno u pogledu postdiplomskih studija, doktorskih studija i programa, naučnoistraživačkih projekata i razmene studenata. Delegacija iz NR Kine je prethodno obišla Univerzitet u Novom Sadu i više fakulteta.

Činjenica da je grad Šendžen u svetu poznat i kao grad nebodera, koji je za svega četrdeset godina od ribarskog naselja prerastao u ekonomski i tehnološki centar kako u Pokrajini Guangdung, tako i u celoj Kini, sa preko 12 miliona stanovnika, iskazao interesovanje da se na univerzitetskom i naučnom nivou poveže sa Univerzitetom u Novom Sadu, strateški je korak ka efikasnijoj i celishodnijoj saradnji u budućnosti.

Potpredsednik Đoković je istakao da je poseta visoke delegacije Univerziteta u Šendženu veoma značajna, posebno sa aspekta da je taj grad u Guangdungu, sestrinskoj pokrajini AP Vojvodine.

,,Šendžen je jedan od vodećih tehnološko-inovacionih centara u Kini, u kom je sedište i čuvene kompanije „Huawei“, a u gradu Dunguanu nalazi se i „Huawei R&D Campus“, izgrađen po principu evropskih naučno-tehnoloških tematskih kampusa, inspirisan kulturno-istorijskim obeležjima Evrope, koji je namenjen stručnom osoblju za istraživanje i razvoj NR Kine. Delegacija sa Univerziteta tog grada je veoma zainteresovana za saradnju na postdiplomskim i doktorskim studijama, kao i za razmenu postiplomaca, što bi zaista moglo da oplemeni AP Vojvodinu i njene kadrove u akademskom smislu”, rekao je Đoković podsetivši prisutne na činjenicu da su Guangdung i Vojvodina sestre pokrajine, te da su potpisani sporazumi o saradnji na mnogim poljima.

Đoković je dodao da je u pripremi i otvaranje kancelarije AP Vojvodine u gradu Guangdžou, u Pokrajini Guangdung, što će umnogome unaprediti i ubrzati postojeću saradnju dveju pokrajina.