Potpisan Sporazum o saradnji između AP Vojvodine i Vojvodstva Lubuš

Zelena Gora/Novi Sad, 21. jun 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković i zamenik maršala poljskog Vojvodstva Lubuš Tadeuž Jedrzejčak (Tadeuž Jedrzejczak) potpisali su danas u Zelenoj Gori, Sporazum o saradnji AP Vojvodine sa ovim poljskim regionom. Težište saradnje biće usmereno na unapređenje privredne saradnje i promovisanje raspoloživih investicionih lokaliteta, razmenu iskustava u korišćenju evropskih strukturnih i investicionih fondova, na povezivanje razvojnih agencija i tehnoloških parkova, oblasti poljoprivrede, turizma i kulture.

Đoković je istakao da postoji tradicija dobre saradnje duga više od dva veka između srpskog i poljskog naroda, o čemu govore i izuzetni diplomatski odnosi Srbije i Poljske koji su formalno uspostavljeni 1919. godine.

„Poljska je znatno brže pristupila evrointegracijama i sistemu moderne tržišne privrede, stoga su nam vaša iskustva o veoma značajna,“ rekao je Đoković, dodavši da potpisivanje sporazuma potvrđuje opredeljenje Republike Srbije i AP Vojvodine da sa prijateljskim poljskim regijama u budućnosti deli i razmenjuje iskustva u oblasti privrede, nauke, umetnosti i kulture.

Đoković je izrazio želju da sa predstavnicima poljskog Vojvodstva Lubuš podeli znanja, prevashodno u oblasti poljoprivrede, agroindustrije i vinarstva, napominjući da su upravo ti  resursi i relevantne institucije prepoznati u Evropi i svetu.

„Sporazum  je rezultat višemesečnog rada. Veoma sam zadovoljan što je Lubuško vojvodstvo, kao rezultat svih tih zajedničkih aktivnosti, steklo još jednog partnera u Evropi“, rekao je Tadeuž Jedrzejčak.

Na sastanku o budućoj saradnji AP Vojvodine i Vojvodstva Lubuš učestvovao je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Vojvodstvo Lubuš, koje obeležava svoj praznik od 22. do 24. juna, jedna je od 16 regija na zapadu Poljske, sa nešto više od milion stanovnika.