Pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević u poseti Bogosloviji: 4miliona dinara Bogosloviji za predstavljanje turističkih potencijala i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa

  

Sremski Karlovci, 20. maj 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, boravio je danas u poseti Bogosloviji ,,Sveti Arsenije Sremac“ u Sremskim Karlovcima i tom prilikom razgovarao sa rektorom Bogoslovije protojerejem mr Jovanom Milanovićem.

U Bogosloviji je danas upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o korišćenju bespovratnih sredstava između Sekretarijata za privredu i Bogoslovije, u vrednosti od ukupno četiri miliona dinara.

Potpisnici ugovora su sekretar Ivanišević i protojerej Milanović.

Ovim ugovorom se dodeljuje subvencija po javnom konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu namenjenog verskom turizmu i to ovoj obrazovnoj ustanovi kao neprofitnoj, a za promotivne aktivnosti usmerene ka kvalitativnoj promociji i predstavljanju turističkih potencijala i kapaciteta ove ustanove, kao i promociji i očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa i sadržaja od vrednosti za buduća pokolenja.

,,Danas potpisujemo ugovor koji bi trebalo da obogati ponudu samih Sremskih Karlovaca, mesta posebnog istorijskog značaja. Izuzetna je čast biti u mogućnosti da sarađujete sa Karlovačkom Bogoslovijom i novac koji ćemo uložiti će sačuvati kulturno i materijalno blago koje jeste tradicija našeg naroda. Potpisivanjem ovog ugovora započinju aktivnosti na razvoju verskog turizma na teritoriji AP Vojvodine”, rekao je Ivanišević.

On je takođe istakao da je sam cilj ovog i sličnih ulaganja u Sremske Karlovce put ovog mesta ka dobijanju titule ,,centra verskog turizma”, odakle će kretati sve druge ture, poput obilaska fruškogorskih manastira i drugih verskih objekata u Vojvodini.

Rektor Bogoslovije, protojerej mr Jovan Milanović je istakao da je ovim ugovorom obuhvaćeno predstavljanje kulturnog i duhovnog nasleđa, te da će knjige i ostala dobra od značaja naći svoj put od polica do korisnika, u novom restauriranom i obnovljenom ruhu.

,,To je bitno kako za potrebe ljudi koji dolaze sa strane, koji će imati priliku da se upoznaju kakva je i kolika istorija i tradicija našeg naroda, kao i ove prosvetne institucije kao najstarije u našem narodu, tako će biti bitno i za sve one kojiniz svojih verskih pobuda vole da dođu u Sremske Karlovce”, rekao je rektor Milanović.

Svečanom potpisivanju je prisustvovao i v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za oblast turizma, Milan Jarić.

Nakon čina potpisivanja, sekretar Ivanišević je upisao i svoje zapažanje i impresije u Knjigu utisaka Bogoslovije.