Pavle Počuč: Razbijati predrasude moćnim alatima u okviru socijalne ekonomije

Novi Sad, 6. mart 2018. – Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, učestvovao je danas na konferenciji posvećenoj predstavljanju veb aplikacije namenjene socijalnom preduzetništvu i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

zamenik mr Pavle Počuč (levo), direktor Klastera Rajna Cvetićanin i menadžer projekta Siniša Tešić

Edukativno-poslovna aplikacija pod nazivom ,,Responsible“ (srp. Odgovoran), privredno je orijentisan softver, jedinstven kako u Srbiji, tako i u regionu, a rezultat je projekta čiji je nosilac Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodine – KASPEV, sproveden uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Edukativni deo aplikacije se odnosi na nužnost zapošljavanja osoba sa invaliditetom, te olakšavanja postupka pronalaženja zaposlenja, dok se inovativnost ogleda u pružanju informacija o ponudi proizvoda i usluga članica Klastera.

Cilj projekta je intenzivan i afirmativan rad na unapređenju položaja ranjivih i ugroženih kategorija stanovništva, unapređujući njihovo radno okruženje i socijalnu integraciju, a kroz unapređenje socijalnog preduzetništva koje bi trebalo učiniti vidljivijim. Jedno od mogućih rešenja je uspostavljanje veće mreže partnera u okviru socijalnog preduzetništva, uz jačanje konkurentnosti na tržišu onih privrednih subjekata koji posluju po principima socijalnog preduzetništva na društveno odgovoran način.

O aktivnom učešću resornog Sekretarijata za privredu i turizam u okviru ovog projekta izrade veb aplikacije, kao i o njenom širem značaju i upotrebi, govorio je zamenik Počuč, istakavši da je Sekretarijat uspostavio izuzetnu saradnju sa svim subjektima koji  rade na unapređenju socijalne ekomonije u Vojvodini.
,,Prepoznat je Klaster socijalnog preduzetništva, kao jedan od najmlađih klastera koji okuplja ambiciozne mlade ljude koji su svojim kapacitetom i idejama uspešno sprovodili projektne aktivnosti na polju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Izdvojeno je oko 1,2 miliona dinara namenjenih podršci ovom projektu, čija je implementacija završena. Sledi njegova primena na terenu i siguran sam da će takav edukativan i poslovan projekat biti uspešan i imati velik udeo i doprinos u unapređenju kako položaja osoba sa invaliditetom, tako i socijalnog preduzetništva“, istakao je Počuč, naglasivši da je misija Sekretarijata da obiđe sve lokalne samouprave u Vojvodini sa ciljem afirmacije zapošljavanja ugroženih i teže zapošljivih kategorija stanovništva. 

Zamenik je istakao da je po zadnjim izveštajima Nacionalne službe za zapošljavanje, na teritoriji Vojvodine oko 7.000 nezaposlenih osoba sa invalititetom, te da je od tog broja oko 1.500 sa teritorije Grada Novog Sada. Evidentiran je trend povećanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom od 3 do 5 odsto na godišnjem nivou, no ipak postoji prostor za poboljšanje postojećeg stanja.

Ovom prilikom je istaknuta i važnost osnivanja i intenzivnog rada Saveta za razvoj socijalne ekonomije na pokrajinskom nivou, a koji je inicirao i osnovao Sekretarijat.

O značaju veb aplikacije govorili su direktor Klastera socijalnog preduzetništva Vojvodine, Rajna Cvetićanin, i menadžer projekta, Siniša Tešić.