Otvorena peta stručna konferencija ,,Biznis na štiklama“ posvećena ženskom preduzetništvu

 

Novi Sad, 15. jun 2021. – Međunarodna stručna konferencija ,,Biznis na štiklama“, održava se danas u Kongresnom centru „Master“, u organizaciji Udruženja ,,Biznis na štiklama“ – Klub preduzetnica i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Ministarstva privrede Republike Srbije, Grada Novog Sada.

Partner konferencije je Novosadski sajam.

Konferencija predstavlja priliku za poslovne susrete, razmenu iskustava i umrežavanje preduzetnica, kao i potencijalnih preduzetnica, a tematske celine koje razmatraju organizatori i učesnici ovogodišnje konferencije jesu izvori finansiranja, promocija i pozicioniranje na tržištu i načini prevazilaženja krize uzrokovane pandemijom.

U okviru same konferencije upriličeni su poslovni skupovi u vidu tribina, okruglih stolova i B2B susreta.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, obraćajući se prisutnima je istakao da je jasna opredeljenost Pokrajinske vlade i Sekretarijata prema podršci ženskom preduzetništvu.

,,Upravo smo okončali konkurse za oko 320 miliona dinara podrške razvoju privrede i turizma, gde smo se uverili da je jedna trećina žena vlasnik ili turističkog kapaciteta ili preduzeća. Danas je okončan i konkurs za zapošljavanje gde statistika pokazuje da poslodavci imaju želju da manje zapošljavaju žene. Moramo razgovarati o tome da žene u segmentu privrede trenutno nisu potpuno ravnopravne“, rekao je Ivanišević, dodavši da je ideja Sekretarijata za privredu i turizam podrška preduzetništvu, te najavio raspisivanje konkursa za žensko preduzetništvo, kao i za stare zanate.

,,Naša tendencija je da propagiramo ženski biznis, da što veći broj žena budu vlasnice pogotovo turističkih kapaciteta, poljoprivrednog zemljišta i privrednih društava i upravo sa tim ciljem i danas podržavamo konferenciju i žensko preduzetništvo. Znamo koliko je teško biti i majka, supruga i preduzetnica. Zajedno sa njima želimo da menjamo kurs“, dodao je pokrajinski sekretar.

Učesnik konferencije, potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, osvrnuo se na trenutno stanje i planove za budući period, te istakao posvećenost Pokrajinske vlade i Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine u oblasti ženskog preduzetništva.

„Danas imamo priliku da razgovaramo o našim postignućima, ali i onome šta ostaje da se uradi, na način da žene preduzetnice, vlasnice ili suvlasnice privrednih društava u iznosu većem od 51odsto mogu da uživaju svoja prava i slobode, odnosno da država može da odgovori na njihova očekivanja i zahteve. Za početak planiramo da napravimo objedinjenu bazu žena u biznisu, sprovedemo jedno opširno istraživanje, koje će nas usmeriti u kojim segmentima je potrebno pomoći i šta je to što bi dalo najbolji rezultat“, rekao je Ćurčić.

Potpredsednik Ćurčić je naglasio i da je Pokrajinska vlada, a kroz Sekreterijat za privredu i turizam u 2019. godini prvi put uvela posebnu budžetsku liniju za žensko preduzetništvo kada je opredeljeno oko 24,5 miliona dinara za 127 korisnica, kao i u 2020. godini kada taj iznos je bio oko 22,3 miliona dinara, dodeljen za 114 korisnica sredstava. Većina korisnica, čak 85 odsto su bile preduzetnice, dok su vlasnice ili suvlasnice privrednih društava činile 15 odsto.

Ovogodišnju, petu po redu konferenciju ,,Biznis na štiklama“ otvorila je ministar privrede u Vladi Republike Srbije, Anđelka Atanasković, dok su na otvaranju učestvovali i član Gradskog veća za privredu Grada Novog Sada, Milorad Radojević, Nj.E. ambasador Egipta u Republici Srbiji, Amr Aljovali (Amr Aljowali) i pravna savetnica Evropske unije, Namira Negm (Namira Negm).