Otvoren prvi digitalni Sajam preduzetništva na Novosadskom sajmu

  

Novi Sad, 22. april 2021. – U Kongresnom centru ,,Master“ na Novosadskom sajmu danas je upriličeno svečano otvaranje prvog digitalnog Sajma preduzetništva Vojvodine, koji se ove godine održava 22. i 23. aprila na platformi ExpoOnline.rs. Sajam je otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam,  dr Nenad Ivanišević, a na otvaranju su se obratili i predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, kao i generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Novosadski sajam, svesni važnosti promocije i jačanja preduzetništva, zajedno, udružujući znanje i kapacitete, definisali su koncept i realizovali ovaj Sajam u virtuelnom okruženju sa ciljem da se privrednici upoznaju, uspostave kontakt, razmene ideje, ugovore poslove, pronađu potencijalne investitore, korisnike, distributere, inovatore.

Sajam preduzetništva je svakako i prilika da se dobiju informacije o aktuelnim podsticajnim merama Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i merama fondova i drugih organizacija, a koje su namenjene za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima.

,,Brzi i efikasni dogovori oko realizacije Sajma preduzetništva sa Novosadskim sajmom i Privrednom komorom Vojvodine jasno pokazuju opredeljenje svih nas i da u ovoj teškoj situaciji ništa ne može da zaustavi preduzentnički duh, niti nas koji želimo da pomognemo preduzetnicima“, rekao je sekretar Ivanišević, istakavši da je na aktuelne konkurse iz oblasti privrede i turizma stiglo preko 2.000 prijava.

On se osvrnuo i na podsticajne mere Sekretarijata u narednom periodu, tačnije na raspisivanje konkursa namenjenih zapošljavanju 5. maja 2021. godine u ukupnom iznosu od 42 miliona dinara za novo zapošljavanje, samozapošljavanje, kao i za javne radove, nakon čega će biti raspisan i konkursi za žensko preduzetništvo, kao i za umetničke i stare zanate.

Predsednik PKV-a Boško Vučurević je rekao da je segment preduzetništva od izuzetnog značaja za domaću privredu, dodavši da se ovakvim i sličnim aktivnostima unapređuje privreda, dok i sama Komora ostaje mesto okupljanja privrednika.

Generalni direktor Sajma, mr Cvetković je istakao da je pandemijom korona virusa posebno ugrožena sajamska industrija, te da je poslovanje u ovoj delatnosti u problemu. Međutim, svojom proaktivnošću, Novosadski sajam je kreirao sopstvenu digitalnu platformu koja je umnogome omogućila održavanje manifestacija, ali i da ostanu u kontaktu sa izlagačima i zainteresovanim stranama.

Sajam okuplja više od četrdeset izlagača iz različitih sektora privrede, a u okviru osam panela.

Na pomenutoj platformi se može pristupiti svakom panelu ponaosob i pratiti izlaganje govornika, a preduzetnici su u prilici da zakažu B2B susrete. Na platformi se mogu naći linkovi ka panelima posvećenim regionalnoj saradnji, preduzetništvu u turizmu, očuvanju starih i tradicionalnih zanata, kao i digitalnoj transformaciji privrede prvog dana, dok će u okviru drugog dana Sajma biti obuhvaćene teme o ustanovljenju oznake kvaliteta ,,Najbolje iz Vojvodine“, ženskom preduzetništvu, klasterima, kao i programima Razvojnog i Garancijskog fonda AP Vojvodine, kao i Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad.

Najavljeno je i da, ukoliko aktuelna situacija uzrokovana pandemijom korona virusa dozvoli, Sajam preduzetništva bi u prisustvu izlagača i posetilaca bio organizovan u oktobru tekuće godine.