Otvoren 9.Međunarodni sajam vina ,,BeoWine“ u okviru Beogradskog sajma turizma 2018.


Beograd, 22. februar 2018. – U okviru izložbenog prostora Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na ovogodišnjem Sajmu turizma na Beogradskom sajmu u hali 3, koji je okupio preko dvadeset proizvođača vina, rakije, likera, sirupa, kao i proizvođače mlečnih proizvoda i džema po staroj recepturi, otvoren je 9.Međunarodni sajam vina ,,BeoWine“, u prisustvu brojnih gostiju iz zemlje i regiona.

S obzirom da je proizvodnja i distribucija vina jedna od najekspanzivnijih privrednih grana u Srbiji i AP Vojvodini, Beogradski sajam okuplja proizvođače i poštovaoce ovog pića i delatnosti od 2010. godine. Pored domaćih vinara, učesnici su i regionalni i svetski poznati proizvođači vina, dok ova sajamska manifestacija intenzivno promoviše i vinski turizam.

Potpredsedik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obratio se na svečanosti i učestvovao u uručenju nagrada pobednicima takmičenja „Beowine Challenge Cup “. Nazdravljajući prisutnima, on je naglasio da ne bi bilo ratova, mirovnih sporazuma, velikih ljubavi i svađa, umetničkih i književnih dela, da nema vinske čaše.

,,Evidentno je da su vinarstvo i vinogradarstvo u Srbiji i AP Vojvodini za nepune dve decenije zauzeli značajno mesto na svetskoj vinskoj mapi, što potvrđuju zlatni i srebrni dekanteri sa sajmova u Londonu, Beču i drugih prestižnih takmičenja. U našoj zemlji, pogotovo u Vojvodini, to je atraktivni mehanizam koji bi trebalo da se multiplicira na celo društvo i privredu, na stare umetničke zanate, na tradicionalne proizvođače hrane, gastronomiju, ugostiteljstvo i turizam uopšte. On diže ukupni kultikulturološki milje društva i zajednice, okrećući nas od piva, špricera i rakije, ka drugačijoj kulturi, na koju se nadovezuje i muzika, umetnost, a odražava se i na sveobuhvatnu reputaciju Vojvodine i Srbije“, rekao je Đoković, dodavši da čašu u ruci drži u čast vinara, vinogradara i njihovih porodica, te da poštovaoci vina, ne znaju koliko je truda, ulaganja i odricanja uloženo tokom procesa proizvodnje vina, pa sve do stola gde nastoji da zadovolji sve ukuse i obogati sva čula konzumenta.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Velimir Stanojević, je istakao da je upravo vinarski i vinogradarski sektor pokazao najveći rast i napredak u prethodnih nekoliko decenija, te da republička i pokrajinska vlada svojim podsticajima pomažu ovom sektoru kroz podsticaje pre svega za podizanje vinograda, nabavku mehanizacije, kao i za prezađivačke kapacitete.

Pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Renata Pindžo, uputila je čestitke organizatorima i suorganizatorima ovogodišnjeg Sajma vina, te dodala da je novi sajamski ambijent mesto na kom će svi izloženi proizvodi doći do izražaja.
,,Ovaj sajam je započeo kao jedna od manifestacija uz Sajam turizma. Međutim, godine su pokazale da interesovanje za vina Srbije raste. U narednim godinama ćemo pratiti rast i razvoj ovog sajma, a ohrabruje i činjenica da je sve više inostranih izlagača, sve više sklopljenih poslovnih ugovora, a važno je i da se sektor vinarstva razvija u pravom smeru“, navela je Pindžo.

,,BeoWine“ se održava u isto vreme kada i Sajam turizma, jedan od najatraktivnijih i najposećenijih sajmova u zemlji i regionu, što jasno govori o značaju ovog događaja u turističkoj privredi. Na jednom mestu predstavljaju se najugledniji domaći i regionalni proizvođači vina, vinski podrumi, kuće vina i distributerske kompanije. U ponudi je i kompletna oprema za vinogradarstvo i vinarstvo.

U konkurenciji za „Beowine Challenge Cup“ bila su 24 vina, od toga penušavih četiri, rozea devet, belih 55 i crvenih 56, koja su ocenjena mahom sa ocenom ne manjom od 79 poena, na skali od 1 do 100. Od navedenih, bronzu je osvojilo 42 vina, srebro 48, zlato 13 vina, dok veliko zlato nije dodeljeno.

Po rečima predsednika UO Srpsko vino, Velibora Pešića, suorganizatora Sajma vina i organizatora takmičenja za ocenu kvaliteta izložbenih vina na ovom Sajmu, ove godine je evidentan napredak u odnosu na prethodne, a u pogledu ove manifestacije, samim tim što je prijavljeno 60 vina više za ocenjivanje nego što je to bio slučaj protekle godine. On je izrazio nadu da će nagrade za kvalitet nakon komisijskog ocenjivanja i vrednovanja, doneti i neku novu vrednost proizvodima.