Održana druga sednica Radne grupe za saradnju sa okruzima i koordinaciju inspekcijskog nadzora u AP Vojvodini

 

Novi Sad, 03. oktobar 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, predsedavao je drugom sednicom Radne grupe za saradnju sa okruzima i koordinaciju inspekcijskog nadzora u AP Vojvodini. Učesnici sednice razmatrali su analizu dosadašnjeg rada ovog radnog tela, te ishod sastanka sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i koordinacione komisije.

Radna grupa Pokrajinske vlade prati i uključena je u rad svih pokrajinskih organa uprave koji obavljaju poverene poslove inspekcijskog nadzora. Ona usklađuje i unapređuje inspekcijski nadzor u određenoj oblasti, radi povećanja delotvornosti i uslova poslovanja, uz izbegavanje nepotrebnog preklapanja inspekcije.

Đoković je istakao da je u predstojećem periodu neophodno dovršiti kompletiranje svih relevantnih podataka u vezi sa inspekcijskim nadzorom i o stanju inspekcijskih službi na teritoriji AP Vojvodine, a na osnovu 70 odsto obrađenih podataka došlo se do određenih zaključaka.
,,S obzirom da je starosna dob inspekcije uočen problem, namera nam je da uputimo inicijativu ili preporuku relevantnim republičkim ministarstima, te da skrenemo pažnju na teško zapošljavanje novih ljudi u državnou upravu, naročito inspekcijske službe, što za posledicu može da izazove velik problem, sa kojim se već suočavamo na terenu. Plan koordinisanog, zajedničkog inspekcijskog nadzora predstavlja smernicu za izradu preciznih planova i zajedničkih aktivnosti inspekcija, što će znatno uticati na povećanje ukupnog efekta borbe protiv sive ekonomije.“, rekao je Đoković, pritom dodavši da bi Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu trebalo staviti na raspolaganje okruzima i lokalnim samoupravama u pogledu kontinuiranih edukacija u oblasti inspekcije.

Koordinator radne grupe, zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Miroslav Bošković, naveo je da će lokalnim samoupravama u kojima nedostaje inspekcija, biti omogućena međuopštinska saradnja. ,,Opsežnom analizom je utvrđeno da je u okviru pokrajinske i republičke inspekcijezabrinjavajuć podatak da je pretežna starosna dob inspekcije 50 do 70 godina, u preko 50 odsto uzorka“, rekao je Bošković.

Po njegovim rečima, dovodi se u pitanje ,,smena generacija“, te nedostatak iskustva inspektora koji bi tek trebalo da stupe na dužnost i preuzmu određene oblasti. Ono što evidentno nedostaje jeste i logistika, u smislu terenskih vozila, vozačkih, ali i inspecijskih ispita, koje ne poseduju svi članovi inspekcije, te upotreba savremenih tehnologija u svakodnevnom radu.