Miroslav Vasin: Razvoj putne infrastrukture podrazumeva veću bezbednost u saobraćaju u AP Vojvodini

Nakon uspešno okončanog Konkursa za unapređenje saobraćajne infrastrukture, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova dodelio je 20 miliona dinara za 15 lokalnih samouprava, sa ciljem da se poveća bezbednost učesnika u saobraćaju, smanji broj saobraćajnih nezgoda i razvije biciklistički saobraćaj u naseljenim mestima u AP Vojvodini.

Tim povodom, potpredsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin uručio je danas ugovore korisnicima sredstava, predsednicima i predstavnicima 15 lokalnih samouprava, koje će svojim projektima ista usmeriti za unapređenje razvoja saobraćaja i putne infrastrukture. Sekretarijat je realizovao ovaj konkurs u okviru programske aktivnosti ,,Razvoj saobraćaja i putne infrastrukture u Autonomnoj pokrajini Vojvodini“.

Miroslav Vasin je istakao da je današnje uručenje ugovora korisnicima sredstava jedna u nizu aktivnosti Sekretarijata za privredu, namenjena pružanju podrške i pomoći lokalnim samoupravama u AP Vojvodini. ,,Nastavlja se dobra praksa koja se primenjuje od 2007. godine do danas. U pomenutom periodu Sekretarijat je izdvojio 600 miliona dinara za povećanje bezbednosti u saobraćaju, kroz finansiranje izgradnje raskrsnica, saobraćajne infrastrukture, izgradnju biciklističkih staza, izmeštanje autobuskih stajališta, izrade projektno-tehničke dokumentacije za razne infrastrukturne projekte. U poslednje 4 godine, Sekretarijat je za ove namene izdvojio 165 miliona dinara. Prema strukturi usmerenih sredstava putem ovog konkursa, sufinansirano je 7 projekata koji podrazumevaju 15 lokacija iz oblasti povećanja bezbednosti saobraćaja u zoni škola i predškolsih ustanova, potom 5 projekata za izgradnju biciklističkih staza, 2 projekta izmeštanja autobuskih stajališta sa kolovoza i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja“, rekao je Vasin.

Svečanom uručenju ugovora prisustvovao je i zamenik pokrajinskog sekretara Balint Juhas, koji je ovim putem naglasio da lokalne samouprave svake godine izdvajaju značajna budžetska sredstva za ključne infrastrukturne projekte, što potvrđuje društvenu odgovornost i profesionalnost u radu. ,,U svakoj lokalnoj samoupravi na teritoriji AP Vojvodine je u proteklih 10 godina znatno unapređena bezbednost saobraćaja. Kada je u Sekretarijatu kreiran ovaj konkurs, polazna tačka je bila saobraćajna statistika. Tačnije, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u 2014. godini u AP Vojvodini, u saobraćajnim nezgodama nastradalo je 330 dece, dok je u istom periodu broj nastradalih biciklista iznosio je 320“, rekao je Juhas i dodao da je, imajući u vidu ove podatke, poseban akcenat u konkursima koje Sekretarijat za privredu raspisuje iz oblasti saobraćaja, dat realizaciji projekata povećanja nivoa bezbednosti najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju, kako bi se vozači motornih vozila upozorili na kritična mesta na putevima koji prolaze u zonama škola i predškolskih ustanova.

Prioritet Sekretarijata bili su i projekti izgradnje biciklističkih staza u cilju afirmacije ovog vida prevoza i povećanja bezbednosti biciklista koji su, takođe, veoma ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju. Pored navedenih namena realizovani su i projekti izmeštanja autobuskih stajališta sa kolovoza i izgradnje raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja, kao mere koje značajno doprinose povećanju bezbednosti saobraćaja i unapređuju njegovu funkcionalnost.